personalia

Nina Hoekman

Damster Nina Hoekman (49) is gisterochtend overleden. De geboren Oekraïense, die 1995 naar Nederland kwam, behoorde tot de wereldtop. Ze trouwde met dammer Henk Hoekman. Ze werd elf keer Nederlands kampioene. Ze leed al geruime tijd aan kanker. Bij haar laatste titelverovering in maart kon ze zelf niet meer de stenen verplaatsen, dat deed toernooi-organisator Aart Walraven voor haar.

undefined

Jan Paul Schutten

Het informatieve kinderboek 'Het raadsel van alles wat leeft' van Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder heeft zowel een Zilveren Griffel als een Zilveren Penseel gekregen. In deze 'klassieker' worden grote vragen beantwoord, zoals 'Wat is het leven precies?' In totaal bekroonde de Griffeljury negen kinderboeken van 2013. Daarnaast zijn twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten (voor buitenlandse illustratoren) uitgereikt.

undefined

Jérôme Ferrari

De Europese Literatuurprijs gaat dit jaar naar de Franse schrijver Jérôme Ferrari voor zijn boek 'De preek over de val van Rome'. Zijn vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos delen in de prijs. 'Ferrari's taal is fonkelend, klaterend, gul en tegelijkertijd heel precies en helder. De vertalers zijn er in geslaagd dit taalgebruik op een weergaloze manier in het Nederlands te vertalen', stelt de jury onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan.

undefined

Bram van Ojik

Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) is voor de tweede keer in successie Fair Politician of the Year. Hij krijgt deze onderscheiding omdat hij zich het afgelopen jaar het meest van alle 150 Kamerleden heeft ingezet voor eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. 'Hij wist bij bewindspersonen telkens duidelijk te maken dat niet alleen de (economische) belangen van Nederland doorslaggevend moeten zijn, maar ook die van ontwikkelingslanden meegewogen moeten worden', aldus de jury.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden