personalia

Mark Schaevers

De Gouden Boekenuil 2015 is gewonnen door de Belgische schrijver Mark Schaevers. De journalist en auteur kreeg de prijs voor zijn boek 'Orgelman' over de Joodse schilder Felix Nussbaum die door het Hitlerregime werd vermoord. Volgens de jury is het "een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert." Schaevers ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

De Gouden Uil is de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. De vakjury bestond uit voorzitter Friedl' Lesage en Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte.

undefined

Niña Weijers

De prijs van de honderdkoppige Lezersjury voor de Gouden Uil gaat naar 'De consequenties' van de Nederlandse Niña Weijers. Zij ontvangt 2500 euro en een pen van Montblanc.

undefined

Rick Nieman

RTL Nieuws-presentator Rick Nieman stopt er mee, na negentien jaar. Op de site van RTL laat hij weten dat het tijd is voor nieuwe avonturen.

Naast de nieuwsbulletins presenteerde hij extra uitzendingen over grote nieuwsgebeurtenissen, zoals de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Hij leidde verkiezingsdebatten en was de centrale presentator bij verkiezingsuitzendingen.

Nieman wil de komende tijd graag projecten doen met zijn vrouw Sacha de Boer, waarbij zij foto's maakt en hij verhalen schrijft. Hij zal zijn laatste RTL Nieuwsbulletin op 22 mei presenteren.

undefined

Nout Wellink

Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink treedt toe tot de raad van commissarissen van accountantsfirma Pricewaterhouse Coopers Nederland. Wellink wordt ook vicevoorzitter van het toezichtsorgaan van PwC.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden