personalia

Paul Depla

De gemeenteraad van Breda draagt Paul Depla voor als nieuwe burgemeester. Depla is nu burgemeester van Heerlen, waar hij op 1 april 2010 aantrad. Daarvoor was de PvdA'er tien jaar wethouder in Nijmegen. Een burgemeester wordt benoemd door het kabinet, maar dat neemt gewoonlijk de voordracht van een gemeenteraad over.

Shatilla

De dierenarts van Burgers' Zoo heeft de 17-jarige gorilla Shatilla laten inslapen. Het apenvrouwtje was vorige week ziek geworden en haar toestand verslechterde dinsdag drastisch. In overleg met de biologen in dienst van de Arnhemse dierentuin is besloten de mensaap uit haar lijden te verlossen. Pathologen van de Universiteit van Utrecht gaan de oorzaak van haar ziekte onderzoeken. Dat deden ze ook nadat in november Shatilla's jong Shalita stierf aan een hartafwijking en hersenletsel.

Koen van Velsen

Koen van Velsen (62) treedt als rijksadviseur architectuur toe tot het College van Rijksadviseurs. Samen met Rients Dijkstra (rijksadviseur infrastructuur en stad) en Eric Luiten (rijksadviseur landschap en water) vervult Van Velsen de taken van de rijksbouwmeester, totdat een nieuwe is benoemd. Rijksbouwmeester Frits van Dongen nam in november ontslag om de schijn van belangverstrengeling te voorkomen. Van Velsen blijft in elk geval tot half oktober aan.

Buddyhond

Reclamebureau Selmore draagt de Ster Gouden Loeki 2014 op aan de Nederlandse militairen en politiemensen die zich inzetten voor de veiligheid. Selmore kreeg gisteravond de meeste stemmen van kijkers voor het tv-spotje 'Buddyhond', gemaakt voor KNGF Geleidehonden, waarin een hond een slapende militair met een oorlogstrauma wekt uit een angstdroom. "Onze hulphonden helpen niet alleen mensen die niet kunnen zien, maar ook mensen die te veel hebben gezien", aldus de voice-over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden