personalia

Wim Pijbes
De IJ-Prijs 2013 is toegekend aan Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum. De prijs werd gisteravond uitgereikt door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. De IJ-prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan de economische, maatschappelijke of culturele ontwikkeling van Amsterdam. Sinds de heropening blijkt het Rijksmuseum over een toegenomen aantrekkingskracht te beschikken. In de eerste maand trok het ruim 300.000 bezoekers. Pijbes ontving een sculptuur en een bedrag van 15.000 euro, te besteden aan een maatschappelijk doel.

André Hazes
'Hij Gelooft in Mij' was gisteren de grote winnaar op het Musical Awards Gala in de TheaterHangaar in Katwijk. De musical over André Hazes werd uitgeroepen tot beste grote musical. Ook de awards voor de beste hoofdrollen gingen naar spelers uit de productie van Joop van den Ende: Chantal Janzen en Martijn Fischer (foto). De kindervoorstelling 'Woef Side Story' werd bekroond tot beste kleine musical. Alex Klaasen (Woef) en Maaike Martens ('Hema de musical') kregen de prijzen voor beste hoofdrol in een kleine musical. Voor de beste bijrollen in grote musicals werden Paul de Groot ('Shrek') en Doris Baaten (Hij Gelooft in Mij) onderscheiden, Arjan Ederveen (Woef) en Maaike Widdershoven ('Aspects of Love') vervulden de beste bijrollen in kleine musicals. Martin Snip (Woef) won in de categorie aanstormend talent. Een speciale award was er voor 'Soldaat van Oranje', de musical die al drie jaar loopt.

Bernard Dewulf
De Vlaamse dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft voor zijn stuk 'Een lolita' de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 gekregen. De prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro. Geert Joris, algemeen secretaris van de Nederlands Taalunie, reikte hem gisteravond uit in Het Paleis in Antwerpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden