personalia

Gerrit Holdijk

'Plichtsbesef kenmerkte Gerrits leven', staat op de website van de SGP. Hij was "wars van aandacht en grootspraak. Onverstoorbaar ging hij zijn weg, niet beïnvloed door de waan van de dag." Gerrit Holdijk overleed zondagnacht op 71-jarige leeftijd. Eerder dit jaar nam hij afscheid als senator. Holdijk was 25 jaar Eerste Kamerlid voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Gedurende die periode stond hij bekend als een inhoudelijk politicus, principieel, degelijk. En altijd met een pijp in zijn mond. Holdijk genoot lange tijd een onopvallend bestaan op het Binnenhof. Enkele jaren geleden kwam hij plots in beeld als mogelijke gedoger om het eerste kabinet-Rutte in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Hij liet zich nooit onder druk zetten: "Als ik iets vind wat niet deugt, stem ik tegen. Zo simpel is het."

Begin 2001 weigerde Holdijk het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst bij te wonen. De vader van de bruid was toen minister van landbouw. Holdijk was boos op Laurens Jan Brinkhorst vanwege diens aanpak van de mond- en klauwzeercrisis (lees: het doden van gezonde dieren) en wilde voorkomen dat hij de minister de hand moest schudden. Holdijk was al langere tijd ernstig ziek.

undefined

Christa Compas

Per 1 januari is Christa Compas de nieuwe directeur van het Humanistisch Verbond. Zij volgt Ineke de Vries op, die na meer dan tien jaar afscheid neemt van het Verbond.

undefined

Fatima Mernissi

De Marokkaanse sociologe en schrijfster Fatima Mernissi is gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Zij is onder meer bekend van de boeken 'Vrouwen in Marokko aan het Woord' en 'De Politieke Harem'. In haar werk streed ze voor de gelijkheid van man en vrouw. Zij trok vrouwonvriendelijke overleveringen van Mohammed in twijfel en bekritiseerde de ondergeschikte positie van de vrouw in Marokko omdat ze in de Koran geen reden voor ongelijke behandeling kon vinden. In 2004 ontving zij de Erasmusprijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden