personalia

tips: personalia@trouw.nl

Hans Spigt is gisteren aangetreden als wethouder in de gemeente Utrecht, als opvolger van Rinda den Besten die voorzitter van de PO-raad is geworden. Spigt (52) was in de jaren negentig gemeenteraadslid in Dordrecht en van 2002 tot 2010 wethouder in die stad. Hij krijgt de portefeuilles werk & inkomen, jeugd, sport en Overvecht.

Jan Wiarda, de vroegere korpschef van de politie Haaglanden, is eergisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Hij leidde het Haagse korps van 1997 tot 2003. De vier jaren ervoor was Wiarda korpschef in Utrecht. Vanwege zijn rol in de zogeheten IRT-affaire ging hij daar echter weg, op aandrang van toenmalig minister Hans Dijkstal van binnenlandse zaken. De IRT-zaak ontstond in 1993 toen politie en justitie in Amsterdam het interregionaal rechercheteam Noord-Holland/Utrecht opbliezen, omdat het team gebruikmaakte van een omstreden opsporingsmethode. Wiarda beschuldigde het Amsterdamse korps van corruptie.

Anne Flierman wordt per 1 mei de nieuwe voorzitter van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), de organisatie die de kwaliteit van het onderwijs aan hogescholen en universiteiten keurt. Flierman (57) is nu nog voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente. Hij volgt Karl Dittrich op, die afgelopen december aantrad als voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU).

Peter Gilmore is overleden. De Engelse acteur werd vooral bekend uit de succesvolle tv-serie 'The Onedin Line', die in Nederland tussen 1971 en 1980 werd uitgezonden. Gilmore speelde daarin de rol van de knorrige kapitein James Onedin, die in het Liverpool van de negentiende eeuw een vloot zeilschepen beheerde. Na 'The Onedin Line' besloot Gilmore terug te gaan naar zijn oude liefde, het zingen. Hij toerde enkele jaren in musicals, maar zonder veel succes. Gilmore is 81 jaar geworden.

Ben Verwaayen, de Nederlandse topman van Alcatel-Lucent, verlaat het bedrijf zodra een opvolger voor hem is gevonden. Dat maakte de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur bekend. Een reden daarvoor werd niet genoemd. De Nederlander was eerder onder meer topman van PTT Telecom en het Britse belbedrijf British Telecom. Verwaayen is tevens prominent lid van de VVD. Hij was lid van het partijbestuur en schreef mee aan het verkiezingsprogramma van 2006.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden