personaliatips: personalia@trouw.nl

Awraham Soetendorp (69) ontvangt morgen in New York de prestigieuze Juliet Hollister Award. De voormalige rabbijn van de Liberale Joodse Gemeente in Den Haag krijgt deze onderscheiding van de Temple of Understanding voor zijn 'uitzonderlijke verdiensten met betrekking tot de interreligieuze dialoog'. De Temple of Understanding is een organisatie van religieuze leiders en geïnteresseerde leken uit de hele wereld die onder meer de verstandhouding tussen de wereldreligies wil bevorderen.

Liao Yiwu (54) heeft gisteren op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse de Vredespijs van de Duitse Boekhandel gekregen. De Chinese schrijver vluchtte vorig jaar naar Duitsland en woont nu in Berlijn. Hij zat vier vast in China en houdt in zijn boeken de herinnering aan de gewelddadige onderdrukking van de studentenopstand in 1989 levendig. Aan de Vredesprijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden. Van Liao verschijnt volgende maand een Nederlandse vertaling van zijn gedichten onder de titel 'Gevangenisliederen'.

Ole Bijster, bestuursvoorzitter van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), heeft de Faber-Hornstra-onderscheiding ontvangen. Bijster kreeg die voor zijn 'vele verdiensten op het terrein van de volkscultuur'. Hij nam ook het voortouw in de onderhandelingen met het Nederlands Openluchtmuseum. Beide organisaties gaan samen in het nieuwe Topinstituut voor Immaterieel Erfgoed.

Gerhard Richter (80) is de best verkopende nog levende kunstenaar. Zijn schilderij 'Abstraktes Bild (809-4)' werd bij veilinghuis Sotheby's geveild voor het recordbedrag van 26,4 miljoen euro. Oud-eigenaar Eric Clapton kocht het ooit voor 2,6 miljoen euro. Het record voor een werk van de Duitse schilder stond op 16,9 miljoen euro voor 'Abstract Picture (7938-3)'.

Gary Collins is op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Mississippi. De Amerikaanse acteur en televisie-presentator speelde in de jaren zestig en zeventig in tv-series als 'Perry Mason', 'Ironside' en 'The Iron Horse'. Ook had hij een gastrol in 'The Love Boat' en een kleine bijrol in de rampenfilm 'Airport'. In de jaren tachtig had Collins acht jaar een eigen talkshow. Ook presenteerde hij jarenlang de Miss America-verkiezing. Hij was getrouwd met Miss America 1959, Mary Ann Mobley. Het koppel ging in 2010 uitelkaar, maar was tot Collins dood officieel nog getrouwd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden