personaliatips: personalia@trouw.nl

De laatste overlevende van een groep gevangenen die in 1942 uit Auschwitz wist te ontsnappen, August Kowalczyk, is overleden. Hij stierf in een hospice in het Zuid-Poolse stadje Oswiecim, nabij het voormalige nazi-vernietigingskamp. Hij was 90 jaar. In december 1940 werd Kowalczyk naar Auschwitz gebracht. Anderhalf jaar later, in juni 1942, slaagden hij en zo'n vijftig andere gevangenen er tijdens werkzaamheden op een veld in te vluchten. De meesten werden gedood en uiteindelijk brachten slechts negen gevangenen het er levend vanaf. Later werd Kowalczyk een geliefd acteur en de rest van zijn leven vertelde hij zijn verhaal talloze malen aan jongere generaties.

Whizzkid Dean Kappen (18), het voorbeeld van de Einsteingeneratie, is in dienst getreden bij communicatiebureau IvRM als adviseur Online & Social Media. Vanaf zijn veertiende specialiseerde hij zich in social media en webdesign en had zijn eigen webdesignbureau. Volgens hem herontdekt zijn generatie het ondernemen. Ondanks zijn jonge leeftijd stond Kappen al voor de klas op een mbo-school in Amsterdam en gaf hij workshops.

De Ierse schrijfster Maeve Binchy is op 72-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Haar romans, novelles en bundels met korte verhalen gingen wereldwijd tientallen miljoenen keren over de toonbank en zijn uitgebracht in 37 talen, waaronder het Nederlands. Veel van haar verhalen spelen zich af in Ierland en gaan over de spanningen die de aanpassing aan de moderne tijd in een traditionele samenleving oproept. Bekende werken zijn 'Silver wedding' (Zilveren bruiloft), 'Heart and Soul' (Hart en ziel) en 'Whitethorn Woods' (Wit bloeit de meidoorn). De Ierse werkte als lerares voordat ze aan de slag ging als journaliste en schrijfster. In 2010 verscheen haar laatste werk: 'Minding Frankie'.

De romantische Amerikaanse zanger Tony Martin is zondag in zijn huis in Los Angeles op 98-jarige leeftijd overleden. Martin maakte carrière van de crisisjaren tot in jaren vijftig als acteur/zanger in Hollywood-musicals. Daarna trad hij vooral op in nachtclubs en televisieprogramma's. Hij maakte diverse platen en scoorde hits met onder meer 'I Get Ideas', 'To Each His Own', 'Begin the Beguine' and 'There's No Tomorrow'. Met zijn warme bariton had hij een bijzondere aantrekkingskracht bij het vrouwelijk publiek. Hij stond op gelijke voet met Frank Sinatra en Bing Crosby. Deze tijdgenoten heeft hij overleefd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden