personaliatips: personalia@trouw.nl

Gerard van Westerloo, journalist en schrijver, is zaterdag aan een hartstilstand overleden. Hij werd 69 jaar. Van Westerloo werkte als hoofdredacteur voor onder meer Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Voor NRC Handelsblad maakte hij als freelancer grote verhalen. Hij schreef ook meerdere boeken, over onder andere Suriname en actuele politieke thema's, zoals de opkomst van Pim Fortuyn. Zijn laatste boek, 'De Pater en het meisje', verscheen in 2010 en gaat over zijn zus Tineke die in haar jeugd verleid werd door een pater die haar Engelse bijlessen gaf. Van Westerloo kreeg verschillende prijzen voor zijn werk waaronder de journalistieke jaarprijs De Tegel (2007); die kreeg hij voor een artikel in NRC Handelsblad waarin hij minutieus het korte leven van drie jonge kuikens beschrijft. Gerard van Westerloo is de broer van journalist en mediazakenman Fons van Westerloo.

Hanna Bervoets heeft zaterdag de Opzij Literatuurprijs gekregen voor haar boek 'Lieve Céline'. De jury, onder leiding van oud-minister Hedy d'Ancona, koos unaniem voor deze roman. De uitreiking was te zien in het AVRO-programma 'Opium'. "Ik ben blij en trots. Met de geldprijs van 5000 euro kan ik mooi mijn studieschuld afbetalen en wat rondjes geven", zei Bervoets. Onder de genomineerden waren ook Vonne van der Meer en Maartje Wortel. De Opzij Literatuurprijs werd in 1979 als tweejaarlijkse prijs door het maandblad Opzij ingesteld, toen nog onder de naam Annie Romeinprijs. Eerdere winnaars waren onder anderen Hella Haasse, Helga Ruebsamen en Jessica Durlacher.

David Pefko heeft de Gouden Boekenuil gewonnen, de belangrijkste literaire onderscheiding in Vlaanderen. De Grieks-Nederlandse schrijver kreeg de prijs voor 'Het Voorseizoen', zijn tweede roman. De winnaar van de eerste Gouden Boekenuil, opvolger van de Gouden Uil, krijgt 25.000 euro en een kunstwerk. Behalve Pefko waren de Nederlanders Jeroen Brouwers ('Bittere bloemen'), Herman Koch ('Zomerhuis met zwembad') en Stephan Enter ('Grip') kandidaat. De enige Vlaming die meedong, was Dimitri Verhulst met zijn boek 'Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten'. De roman van Pefko gaat over een eenzame Engelsman die een prostituee uit de handen van de politie probeert te houden. Volgens de jury beschrijft Pefko "meedogenloos de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar een beetje genegenheid". Stephan Enter kreeg de prijs van de honderdkoppige lezersjury. Het leverde hem 2500 euro en een luxe pen op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden