personaliatips: personalia@trouw.nl

Wim Eggenkamp, Yttje Feddes en Ton Venhoeven verlaten vandaag na vier jaar het College van Rijksadviseurs (CRA). Het College adviseert minister Schultz van Haegen (VVD, infrastructuur en milieu) over zaken als cultureel erfgoed, het landschap en infrastructuur. Vandaag maakt de minister in de Fokker Terminal in Den Haag bekend welke adviseurs de drie opvolgen. Het drietal adviseerden de minister onder meer over varkensstallen, het rivierengebied en de herbestemming van gebouwen. Ze krijgen twee opvolgers; cultureel erfgoed gaat naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De voorzitter van het College, Rijksbouwmeester Frits van Dongen, blijft op zijn plek. Hij volgde voorganger Liesbeth van der Pol pas medio vorig jaar op en heeft nog drie jaar voor de boeg.

Philip Freriks, oud-journaalpresentator, wordt ambassadeur van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. In Frederiksoord (Dr.), Wilhelminaoord (Dr.), Veenhuizen (Dr.) en Ommerschans (Ov.) waren deze 'koloniën', waar armen en 'onaangepasten' werden gehuisvest. De inwoners leidden er een miserabel bestaan, sommige werden nooit fatsoenlijk begraven. In het Overijsselse Ommerschans (bij Ommen) liggen bijvoorbeeld nog tientallen lichamen vlak onder het maaiveld, her en her in het bos. Freriks wil het erfgoed op de werelderfgoedlijst van Unesco krijgen. Hij stamt af van een kolonistenfamilie - zijn bet-bet-overgrootmoeder had dertien kinderen van 'iedere keer een andere meneer', vertelde hij gisteren aan RTV Drenthe.

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen (1589-1629) hoeft niet weg uit de Hoornse binnenstad. Zo luidt het eindoordeel van duizenden bezoekers van het Westfries Museum die de afgelopen maanden lieten weten of de omstreden VOC-voorman een standbeeld verdient. Het standbeeld van Coen was het afgelopen jaar het middelpunt van een rel in Hoorn. Op de huidige Indonesische Banda-eilanden liet hij in de zeventiende eeuw 15.000 inwoners vermoorden.

Janrense Boonstra, directeur van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, stopt in oktober. Boonstra heeft na drie jaar aangegeven toe te zijn aan een 'nieuwe fase' in zijn carrière. Hiervoor werkte hij vijftien jaar als directeur van het Bijbels Museum. De Raad van Toezicht is Boonstra 'erkentelijk' voor zijn bijdrage aan Het Rembrandthuis, laat het bestuur weten. Het Rembrandhuis is gevestigd in een pand dat tussen 1639 en 1658 werd bewoond door Rembrandt van Rijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden