personaliatips: personalia@trouw.nl

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (93) van West-Duitsland heeft een nieuwe partner. De sociaal-democraat bevestigt dat in het jongste nummer van weekblad Die Zeit, dat hij zelf mede uitgeeft. Zijn nieuwe levensgezel is Ruth Loah (79), die decennialang zijn medewerkster was. Ze kennen elkaar sinds 1955. Schmidts vrouw Loki overleed in 2010 op 91-jarige leeftijd. Het stel was 68 jaar getrouwd en gold voor veel Duitsers als schoolvoorbeeld van een gelukkig huwelijk. Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, als opvolger van zijn partijgenoot Willy Brandt.

De Surinaams- Nederlandse televisiekok Ramon Beuk zal zich de komende jaren inzetten als ambassadeur voor het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Deze maand kookt hij in zijn pop-up restaurant VOOREENMAAND, dat tot 3 september is te vinden in Maarssen, maaltijden waarvan ook kinderen in Malawi profiteren. Van elk verkocht menu doneert Beuk tien procent aan het WFP-schoolvoedselprogramma.

Het restaurant hoopt op 3.000 bezoekers, wat neerkomt op maar liefst 90.000 maaltijden voor kinderen in het Afrikaanse land. Onder zijn ambassadeurschap wil hij meer van dit soort initiatieven gaan nemen.

Oceaanroeier Ralph Tuijn uit Castricum is deze week in Australië opnieuw in zijn boot gestapt om te proberen de Indische Oceaan naar Afrika over te steken. De eerste poging van de beroepsavonturier strandde onlangs na een paar dagen al. Hij had technische problemen en werd door een sleepboot teruggebracht naar zijn startplaats Geraldton. Tuijn is nu vertrokken vanuit het noordelijker gelegen Carnarvon. Volgens Discovery Channel, een van de organisatoren van het project, heeft de roeier 120 dagen nodig om het vasteland van Afrika te bereiken. Tuijn wil met zijn expeditie aandacht vragen voor het gebrek aan waterpompen in Afrika. Hij wil met zijn tocht 100.000 euro ophalen. Tuijn stak eerder andere oceanen over. Hij is te volgen via Twitter op @ralphtuijn.

Mark Harmon, oud-aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, is benoemd tot onderzoeksrechter van het Cambodjatribunaal. Hij gaat onderzoek doen naar twee personen uit de tijd van de Rode Khmer (1975-1979). Twee buitenlandse rechters traden in 2009 en 2011 af, omdat zij vonden dat de regering in Phnom Penh zich te veel met hun werk bemoeide. De Cambodjaanse autoriteiten stemmen in met Harmons benoeming. Met zijn voorgangers was dat niet het geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden