personaliatips: personalia@trouw.nl

William Valkenburg (47) volgt in januari Rik Jensen op als hoofdredacteur van de Wereldomroep. Hij geeft, samen met de onlangs benoemde directeur Robert Zaal, verder vorm aan de nieuwe koers van de Wereldomroep - gericht op het vrije woord in landen met zeer beperkte persvrijheid. In de nieuwe opzet, onder meer ingegeven door recente bezuinigingen, komt de focus te liggen op Afrika en de Arabische wereld, maar ook op landen als China, Cuba en Venezuela. Valkenburg werkte de afgelopen 25 jaar als journalist en manager voor Veronica, Vara en NOS/NPO. Hij was onder meer eindredacteur van Kassa en de man achter Uitzending Gemist.

Prins Constantijn (42) heeft promotie gemaakt onder Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) in Brussel. Hij is adjunct-kabinetschef geworden. Dat liet de woordvoerder van Kroes gisteren weten. Constantijn krijgt er meer managementtaken bij op het gebied van de digitale agenda. De opvolger van Constantijn als lid van het kabinet van Kroes is Caroline Wooning.

Santiago Carrillo, de historische leider van de Communistische Partij van Spanje (PCE), is gisteren op 97-jarige leeftijd in Madrid overleden. Carrillo was de zoon van een vooraanstaand lid van de sociaaldemocratische PSOE in het noordwesten van Spanje. Van oktober 1934 tot februari 1936 zat hij gevangen wegens zijn betrokkenheid bij een linkse poging tot een staatsgreep tegen de republikeinse regering. In de Spaanse Burgeroorlog (1936 - '39) vocht Carrillo, inmiddels lid van de Communistische Partij, aan de kant van de Republiek en leidde hij de verdediging van de hoofdstad Madrid tegen de latere dictator Francisco Franco. Na de verloren oorlog vluchtte hij naar Parijs. In 1960 werd hij gekozen tot leider van de PCE in ballingschap. Na de dood van Franco in 1975 keerde hij terug om de democratie te helpen opbouwen.

Verzetsman Pierre Louis baron d'Aulnis de Bourouill, ridder in de Militaire Willems-Orde, is zondag in Den Haag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij ontving zijn hoge militaire onderscheiding voor zijn heldhaftig optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van D'Aulnis de Bourouill zijn er nog zes levende Ridders in de Militaire Willems-Orde. In de oorlog was hij onder meer lid van het ondergrondse Legioen van Oud-Frontstrijders. In Londen werkte D'Aulnis samen met de bekende verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Later werd hij gedropt in Nederland en werd hij de langst dienende geheim agent in bezet Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden