personaliatips: personalia@trouw.nl

Robin Gibb, een van de drie Bee Gees, is zondag overleden aan de gevolgen van darmkanker; hij werd 62 jaar oud. Samen met zijn tweelingbroer Maurice en hun oudere broer Barry was Robin Gibb bepalend voor het discotijdperk met grote hits als Stayin' Alive, Jive Talkin' en Night Fever.

De broers werden geboren in Engeland, op het eiland Man, maar verhuisden in 1958 met hun ouders naar Australië, waar zij hun muzikale carrière begonnen. In 1967 keerden zij terug naar Engeland en een paar jaar later - Robin had de groep inmiddels verlaten én was weer teruggekeerd - begonnen zij te experimenteren met de falsetzang die uiteindelijk bepalend zou zijn voor hun succes. Dat kwam pas echt toen ze een Franse studio ingingen met de opdracht een paar liedjes te maken voor Saturday Night Fever, de film waarmee John Travolta in 1977 in een klap een wereldster werd en waarvan de soundtrack de Bee Gees onsterfelijkheid bezorgde. Dat succes veranderde hun levens voorgoed. In de jaren tachtig schreven en produceerden Robin en zijn broers vooral voor anderen, zoals Barbra Streisand, Dionne Warwick, Diana Ross en Dolly Parton. Van hun liedjes bestaan meer dan zesduizend covers. Nadat Maurice Gibb in 2003 plotseling was overleden hieven Robin en Barry de Bee Gees op. Ondanks toenemende gezondheidsproblemen bleef Robin actief als soloartiest.

Gea Zijlstra, jarenlang bestuurslid van het Landelijk Koördinatiepunt Kerk & Homoseksualiteit, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es vanwege haar inzet om te laten zien dat de combinatie van homoseksualiteit en geloof wél mogelijk is. Ze heeft zich intensief gemengd in discussie over vrijheid van godsdienst en gelijke behandeling. Verder was ze adviseur van homo-organisatie COC, in de Landelijke Werkgroep Politiek.

Saskia Bolten is benoemd tot burgemeester van de gemeente Steenbergen. De benoeming gaat op 2 juli 2012 in. Bolten is 57 jaar en lid van GroenLinks. Sinds 2006 was zij wethouder in Delft. In Steenbergen volgt zij VVD-burgemeester Hoogendoorn op, die met pensioen gaat.

Ayu Utami, schrijfster uit Indonesië, komt vrijdag naar Nederland om te praten over haar nieuwste boek, 'Het getal Fu'. Utami was ooit, in 2000, de jongste winnaar van de Prins Claus Prijs. In haar boeken pakt zij onbespreekbare taboes in de islamitische wereld aan, zoals onderdrukking, religie en seks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden