personaliatips: personalia@trouw.nl

Dirk Scheringa, de voormalig directeur van de failliete DSB Bank, opent woensdag de expositie 'Visualisatie van een miljard' in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. De expositie bestaat uit één miljard stippen van de jonge kunstenaar Jorn van Hoorn, die samen 1 miljard euro moeten verbeelden. Van Hoorn heeft daarvoor zevenhonderd vierkante meter ruimte nodig en honderd kilo papier. Omgerekend is dat 10.000 A4-vellen.

Kunstliefhebber Scheringa noemt de visualisatie van een miljard een ludieke onderneming die de nieuwsgierigheid prikkelt: "In al die jaren dat ik met miljarden op de bank werkte, zag ik dat getal natuurlijk nooit in het echt. Ik ben razend benieuwd hoe het eruitziet."

Dick Scheringa had zelf een omvangrijke collectie magisch-realistische kunst. Na zijn faillissement is daar beslag op gelegd. Zakenman Hans Melchers heeft in maart duizend werken gekocht.

Oud-Tweede Kamerlid Leo Jansen (PPR) is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden in Woerden. Jansen begon zijn politieke carrière bij de KVP, waar hij onder meer lid van het partijbestuur was.

In 1972 stapte hij over naar de PPR. Voor die partij zat hij bijna tien jaar in de Tweede Kamer. Bovendien was hij lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in 1979. Na zijn politieke loopbaan werkte Jansen bij het ministerie van Vrom en de TU Delft, waar hij hoogleraar duurzame technologie was.

Fotografe Martine Franck (74) is donderdag overleden. De Belgische was al een tijdje ziek. Ze was de echtgenote van de bekende fotograaf Henri Cartier-Bresson.

Franck groeide op in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid en de École du Louvre in Parijs. Hier maakte ze kennis met Ariane Mnouchkine, met wie ze een reis naar het Verre Oosten ondernam en die haar ertoe bracht fotografe te worden.

Via Mnouchkine komt ze in 1964 in contact met de groep van het Théâtre du Soleil. In 1972 richtte ze samen met een groep van acht fotografen het Franse persagentschap Viva op, en fotografeert onder andere voor het tijdschrift Vogue en voor het ministerie van de rechten der vrouw. In 1983 werd Franck lid van het befaamde fotoagentschap Magnum Photos dat in 1947 werd opgericht door een groep beroemde fotografen, onder wie Cartier-Bresson. In 2003 richtte ze samen met zijn dochter de stichting Fondation Henri Cartier Bresson op, ter behoud van het werk van haar man.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden