personaliatips: personalia@trouw.nl

Inge Lievaart, dichteres, is maandag overleden. Lievaart, geboren in 1917, maakte haar debuut als dichter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd de bundel 'Biecht van een christen aan zijn volk' clandestien uitgegeven, onder het pseudoniem Anna Terweel. Na de oorlog bleef ze publiceren: aanvankelijk traditioneel getoonzette gedichten, maar vanaf begin jaren zestig kwam ze onder de invloed van de vernieuwingen van de Vijftigers.

Toch bleef de populariteit van haar werk vooral beperkt tot de protestants-christelijke kring. Dat stak haar, vertelde ze vijf jaar geleden in een interview in Trouw. Maar waardering kreeg ze ook: Gerrit Komrij nam haar gedicht 'De Stem van het Water' op in zijn canon van de Nederlandse poëzie. Lievaart kwam op Texel vlakbij de zee ter wereld, en woonde het grootste deel van haar leven nabij het strand van Scheveningen, de badplaats waar ze maandag op 95-jarige leeftijd overleed.

Peter Buwalda (1971) wint dit jaar de Anton Wachterprijs. De jury vindt zijn boek 'Bonita Avenue' de beste debuutroman. De prijs wordt op 10 november uitgereikt in de Grote Kerk in Harlingen.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse onderscheiding voor het beste literaire debuut. De vakjury prees Buwalda om 'de rijke inhoud en de volwassen stijl van deze bijzondere roman'.

Hilary Mantel (1952) heeft voor de tweede keer de Man Booker Prize gewonnen, een jaarlijkse, prestigieuze onderscheiding voor Engelstalige literatuur. Dat deed ze met haar historische roman 'Bring up the Bodies'. In 2009 werd haar roman 'Wolf Hall' al met dezelfde prijs bekroond. Beide boeken zijn deel van een trilogie over Thomas Cromwell, rechterhand van de Engelse koning Hendrik de achtste. Een derde deel is in voorbereiding. Hilary Mantel is de eerste vrouw die de prijs twee keer won: alleen Peter Carey en J.M. Coetzee gingen haar voor. Hoewel ze favoriet was, gaf de schrijfster te kennen 'totaal verbijsterd' te zijn.

Nebahat Albayrak (1968) gaat werken bij Shell. De prominente PvdA'er kwam in 1998 in de Tweede Kamer en was staatssecretaris van justitie in het vierde kabinet-Balkenende. Dit voorjaar streed ze met vier andere PvdA'ers om het fractievoorzitterschap, een strijd die door Diederik Samsom werd gewonnen.

Albayrak is niet de eerste PvdA'er in de top van Shell. Oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop is sinds vorig jaar mei president van Shell Nederland. Oud-PvdA-leider Wouter Bos werkte na zijn studie economie negen jaar voor het bedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden