personaliatips: personalia@trouw.nl

Bob Dylan, de legendarische zanger, krijgt de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten, de Medal of Freedom. De medaille wordt binnenkort uitgereikt door president Barack Obama.

De zeventigjarige Dylan en dertien anderen krijgen de onderscheiding omdat 'zij ons uitdaagden, ons inspireerden en van de wereld een betere plek hebben gemaakt', aldus een officiële verklaring. Anderen die dit jaar door Obama worden onderscheiden zijn voormalig minister Madeleine Albright, voormalig astronaut John Glenn, schrijfster Toni Morrison en de Israëlische president Sjimon Peres.

De Medal of Freedom was oorspronkelijk een onderscheiding voor militairen en burgers die bijzondere prestaties hadden geleverd in de Tweede Wereldoorlog. President John F. Kennedy bepaalde dat de medaille ook aan anderen kan worden uitgereikt.

Drs. Leo Voogt (1959) is per 1 augustus benoemd tot directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie. Voogt is op dit moment interim-directeur bij Liber (Association of European Research Libraries). Hij is historicus en wetenschappelijk bibliothecaris. Bestuurlijk is Voogt onder andere actief voor de AKO Literatuurprijs, het Genootschap Onze Taal, en het Nederlands Memory of the World-comité.

Voogt volgt Dr. Bert Lever op, die sinds 1990 directeur is. Bert Lever gaat per 1 augustus met vervroegd pensioen.

Prof. dr. Sibrand Poppema begint per 1 september aan een nieuwe periode van vier jaar als voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat heeft de Raad van Toezicht bekendgemaakt. De nieuwe termijn loopt tot 1 september 2016.

Marten Toonder zou morgen zijn honderdste geboortedag hebben gevierd. Ter ere daarvan komt NRC Handelsblad daarom met een bijzondere uitgave van de krant. Het dagblad wordt morgen geheel geïllustreerd met tekeningen. Alle foto's, grafieken en zelfs infographics zullen eenmalig uit tekeningen bestaan.

Vanaf morgen verschijnt elke werkdag een aflevering van het verhaal 'Heer Bommel en de bovenbazen' in op de achterpagina van de NRC. Marten Toonder werd geboren op 2 mei 1912 en overleed in 2005. Hij is de geestelijk vader van onder meer striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes.

2012 is uitgeroepen tot het Toonderjaar. Ook heeft de NRC schrijver Marcel Möring bereid gevonden om een lofzang te schrijven op Marten Toonder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden