personaliatips: personalia@trouw.nl

Freek Vonk, wetenschapper, en Rob van Hatttum, wetenschapsjournalist, beiden programmamakers voor de VPRO, hebben de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie gewonnen, een initiatief van NWO en de KNAW. Zij krijgen deze prijs voor hun uitstekende bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

Lies van Gennip (1960) vertrekt per 1 november als directeur van Stivoro. Zij wordt vanaf die datum algemeen directeur van Nictiz. Lies van Gennip was sinds 1 februari 2006 directeur-bestuurder van Stivoro voor een Rookvrije Toekomst. Dewi Segaar(1978) is benoemd als haar opvolger. Zij is nu nog hoofd van het Kenniscentrum bij Stivoro.

Rem Koolhaas, architect, en Peter Kapitein, initiatiefnemer van de Alpe d'HuZes, ontvangen een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Amsterdam. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de universiteit op 19 oktober aanstaande. De VU kent een eredoctoraat toe aan Koolhaas voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het terrein van de architectuur, en in het bijzonder zijn vernieuwende theoretische bijdragen aan het debat over architectuur, stedenbouw en landschappelijke ruimte. Kapitein krijgt de onderscheiding als erkenning voor zijn uitmuntende verdiensten ten behoeve van het onderzoek naar en de verbetering van de mogelijkheden van 'leven met kanker'.

Robert Alberdingk Thijm is door de Stichting Edmond Hustinx beloond met de tweejaarlijkse prijs voor dramaschrijvers. De prijsuitreiking vormt de feestelijke afsluiting van het Vlaams-Nederlands festival voor dramaschrijvers dat plaatsvindt van 14 tot en met 16 november 2012 in Maastricht. In zijn scenario's voor televisie staan over het algemeen gewone mensen centraal.

Chris Oosterom is de nieuwe artistiek directeur van Nederlands enige filmfestival gewijd aan fantasy, horror en sciencefiction. Hij volgt Phil van Tongeren op, die deze functie vanaf 2008 vervulde.

Bibi Dumon Tak is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. De Nederlandse schrijfster krijgt de prijs voor haar boek 'Winterdieren', over dieren die leven op de Noordpool en de Zuidpool. Dat maakte de jury gisteravond bekend op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden