personaliatips: personalia@trouw.nl

Martha Heesen voor haar boek 'Bajaar' en Andy Mulligan voor zijn boek 'Trash', hebben zaterdag de Gouden Lijst ontvangen. Met deze prijs wordt sinds vorig jaar het gat gedicht tussen de Gouden Griffel (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). Stichting CPNB kent de prijs toe, op voordracht van de Griffeljury. "Het mooie, ingetogen, verstilde verhaal, waarin het leven tot stilstand is gekomen in afwachting van die ene brief, is een hoogtepunt in het oeuvre van Martha Heesen", prees de jury. Mulligan maakte indruk door 'zijn meeslepende, aangrijpende verhaal'. "Knap hoe hij hoop biedt zonder de uitzichtloze werkelijkheid al te veel geweld aan te doen." Zijn boek wordt verfilmd.

Anna Woltz heeft de Thea Beckmanprijs gekregen voor haar jeugdboek 'Ik kan nog steeds niet vliegen'. De Thea Beckmanprijs bekroont oorspronkelijk Nederlandstalige historische kinder- en jeugdboeken, dit jaar speciaal voor lezers tot 12 jaar.

De jury roemt Woltz voor de wijze waarop ze het zware thema van de Tweede Wereldoorlog terloops maar zeer doeltreffend aansnijdt "via deze adolescentenpastorale op het Deense platteland. Echt zo'n boek waarvan je het jammer vindt dat je het uit hebt."

Columniste en schrijfster Marjolijn Drenth (49), beter bekend als Marjolijn Februari, gaat voortaan door het leven als Maxim Februari. NRC Handelsblad kondigde zaterdag aan dat zij is begonnen aan een hormonenkuur om een man te worden.

Februari is bekend van boeken als 'De zonen van het uitzicht' en 'De Literaire Kring'. Sinds 2010 is ze columniste bij NRC. "Marjolijn Februari was een aardige vrouw, we zullen haar toewijding aan het land en de cultuur missen", staat er te lezen op de site van Maxim Februari, die meteen van de gelegenheid gebruik maakte om een loonsverhoging aan te kondigen. Want een man mag voor hetzelfde werk toch verwachten meer te verdienen dan een vrouw, stelt Februari.

De in juli overleden dichter Gerrit Komrij krijgt postuum de Boudewijn Büchprijs. De jury koos voor Komrij vanwege zijn inzet en belangstelling voor de wereld van het zeldzame boek. De prijs is in het leven geroepen ter herinnering aan de 10 jaar geleden overleden schrijver en verzamelaar Boudewijn Büch. Uit Komrij's essays en columns, de talloze bibliofiele edities van zijn werk en uit zijn eigen omvangrijke boekenverzameling, blijken zijn pogingen om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren, aldus de jury.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden