personaliatips: personalia@trouw.nl

Sunny Bergman heeft gisteravond de Dick Scherpenzeel-prijs gewonnen met haar documentaireserie 'The sunny side of sex'. Voor deze televisieprogramma's reisde de documentairemaakster naar onder andere Oeganda, China, Cuba en India op zoek naar denkbeelden over seksualiteit, ook om westerse kijkers aan het denken te zetten. Zij maakte voor 'The sunny side of sex' gebruik van haar persoonlijke ervaringen, zoals ze eerder deed in haar documentaire 'Beperkt houdbaar', over plastische chirurgie en het schoonheidsideaal. De Dick Scherpenzeelprijs is bedoeld als waardering voor berichtgeving die het inzicht in niet-westerse landen vergroot.

Jacques Vriens, kinderboekenschrijver, breekt ook internationaal door met films die naar zijn boeken worden gemaakt. Van de Nederlandse jeugdfilm 'Achtste-groepers huilen niet' komt een Noorse remake. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de schrijver uit Gronsveld, die ook enige tijd columnist was van Trouw. Producent Cinenord heeft de rechten gekocht van de film, met 300.000 bezoekers tot nu toe de best bezochte film van het jaar. Er worden ook gesprekken met een Amerikaanse, Duitse en Mexicaanse producent gevoerd over het verhaal van een twaalfjarig meisje dat leukemie krijgt. De titel is op het Filmfestival in Cannes verkocht aan diverse landen, zoals Turkije, Polen en Israël.

Sidse Babette Knudsen, de Deense actrice die in de Deense tv-serie 'Borgen' de vrouwelijke premier Birgitte Nyborg speelt, heeft zondagavond de Bafta-prijs gewonnen in de categorie Beste Internationale TV-serie. De serie over de wederwaardigheden van premier Nyborg én over haar huwelijk is in Nederland een van de best verkochte tv-series op dvd. Rond de presentatie van 'Borgen 2' vertelden ook diverse Nederlandse politici reikhalzend uit te zien naar het vervolg van de carrière van Nyborg en de invloed van haar politieke leven op haar gezin.

Fons Bleijendaal en Ton Versteegh delen dit jaar de titel Natuurkundedocent van het Jaar 2012. Fons Bleijendaal is docent op het Zaanlands Lyceum te Zaandam, Ton Versteegh op het Koningin Wilhelmina College te Culemborg. De jury kon geen keuze maken uit deze twee topdocenten en heeft besloten de eerste prijs aan beide heren gezamenlijk toe te kennen. Leerlingen en collega's konden docenten voordragen voor de prijs, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden