personaliatips: personalia@trouw.nl

Peter van Rooijen heeft zaterdag tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival de Wim Sonneveldprijs gewonnen. De publieksprijs ging naar Eva Crutzen. Van Rooijen kreeg de prijs voor zijn programma 'Team Peter', waarin hij muzikaal wordt begeleid door Wilko Sterke. De prijs is bedoeld voor veelbelovende kleinkunstenaars. "Peter van Rooijen en Wilko Sterke scheppen verwarring in een briljant bedachte voorstelling, die intellect weet te koppelen aan luchtigheid, diepgang aan absurditeit", aldus het juryrapport. Eerdere finalisten van de Wim Sonneveldprijs waren Maarten van Roozendaal, Claudia de Breij, de Vliegende Panters, Thomas Acda en Droog Brood.

Marjon van Royen stopt per 1 januari als correspondent bij de NOS na ruim vijftien jaar berichtgeving vanuit Latijns-Amerika. Buitenlandredacteur Marc Bessems volgt haar op. Volgens de NOS is dat in goed overleg gegaan. Tijdens de presentatie van het tijdschrift De God van Nederland zei ze dit weekeinde dat ze moest rouleren. De hoofdredactie wilde haar naar de Nederlandse Antillen sturen. "Daar pas ik voor. Dat is alsof je correspondent bent voor Europa en je moet plotseling correspondent worden voor Apeldoorn", verklaarde Van Royen haar vertrek bij de NOS.

Jacob Zuma, president vanZuid-Afrika, trouwt komend weekeinde voor de zesde keer. Bongi Ngema, met wie de 70-jarige Zuma al lange tijd is verloofd, zal haar echtgenoot delen met zijn huidige drie andere vrouwen. Polygamie is gebruikelijk in de Zulu-cultuur en legaal in Zuid-Afrika. Zuma hecht aan Zulu-tradities en heeft 21 kinderen. De trouwplechtigheid wordt gehouden in Nkandla in de provincie KwaZulu Natal. Bij officiële gelegenheden laat de president zich meestal vergezellen door een van zijn vrouwen, die om de beurt de taak van first lady op zich nemen. Eerder was Zuma getrouwd met minister Nkosazana Dlamini van binnenlandse zaken en Kate Mantsho, die zelfmoord pleegde in 2000.

Rik Kuppen, Joost Willemze, Manuel Sanguino, Lucie Horsch hebben gisteren het Prinses Christina Concours gewonnen. De respectievelijk 17-jarige pianist, 15-jarige harpist, 13-jarige saxofonist en 12-jarige blokfluitist behoorden tot de negen finalisten die waren geselecteerd uit vijfduizend jonge musici. Alle finalisten kregen een prijs uit handen van prinses Christina. De jonge muzikale talenten werden beoordeeld door een jury met daarin onder anderen David Kuyken, Ivo Janssen en Quirine Vier-sen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden