personaliatips: personalia@trouw.nl

Theo Olof is vandaag in het DeLaMar Theater in Amsterdam verkozen tot enige echte Heer van Stand. De violist treedt daarmee in de voetsporen van Olivier B. Bommel, de creatie van wijlen tekenaar Marten Toonder. De verkiezing van enige echte Heer van Stand is een van de vele activiteiten in het kader van het Toonderjaar. Het was gisteren precies honderd jaar geleden dat Marten Toonder werd geboren in Rotterdam. De jury verkoos Olof omdat hij 'goede smaak, goede manieren en goede dagen in zich verenigt'. "Met zijn fijnbesnaarde vioolspel weet hij al vele generaties te ontroeren, hij heeft gedurende zijn lange loopbaan groot muziekhistorisch besef getoond en met zijn vele malen herdrukte boek 'Daar sta je dan' heeft hij bewezen behalve de strijkstok ook de ganzenveer virtuoos te hanteren", schrijft de jury in haar rapport. Naast Olof waren ook Job Cohen, Adriaan van Dis, Pim Oosterheert, Ernst Daniël Smid en Hans Wiegel genomineerd.

Chazia Mourali geeft vanaf zaterdag 19 mei wekelijks geschiedenislessen over opera in het NTR Radio 4-programma 'De Bedding'. Mourali heeft een column in Odeon, het blad van de Nederlandse Opera. De Bedding is het wekelijkse documentaireprogramma van de NTR op Radio 4 met de focus op klassieke muziek.

Angelique Spaninks is de nieuwe directeur van het STRP Festival in Eindhoven. De voormalig journaliste volgt oprichter Frens Frijns op die directeur werd bij poppodium 013 in Tilburg. STRP is het grootste kunst- en technologiefestival in Europa. Het festival wordt om de twee jaar gehouden. De eerstkomende editie staat gepland in maart 2013. Voor het festival is een belangrijke rol weggelegd als Eindhoven de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 binnenhaalt.

Ton F. van Dijk is interim-directeur van VKZ, de stichting waar de omroepen Ikon en Zendtijd voor Kerken onder vallen. Journalist en omroepbestuurder Van Dijk nam deze week het roer over van Martin Fröberg die een andere functie heeft aanvaard. Van Dijk heeft zich tijdelijk en parttime aan Stichting VKZ verbonden. Tot zijn belangrijkste aandachtsvelden hoort de voorgenomen fusie van VKZ met NCRV/KRO/RKK. Van Dijk komt van AT5, waar hij als algemeen directeur in de afgelopen jaren een reorganisatie doorvoerde. In 2007 werd Van Dijk verkozen tot Omroepman van het Jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden