personaliatips: personalia@trouw.nl

Henk Bleker is uitgeroepen tot eerste winnaar van de 'Vieze50'-verkiezing. De weinig eervolle prijs, een initiatief van onder andere Greenpeace en VARA's Vroege Vogels, is een knipoog naar de Duurzame 100, die Trouw deze week weer publiceert. De staatssecretaris voor landbouw won een online verkiezing onder de vijftig meest vervuilende politici, belangenbehartigers en topmannen van Nederland.

Volgens Joris Thijssen van Greenpeace verspeelde Bleker "in recordtijd grote delen van zorgvuldig beheerde Nederlandse natuur en verkwanselde hij dierenwelzijn aan de belangen van de bio-industrie. Nederland zal nog jaren de bittere vruchten van Bleker oogsten".

De Canadese danser Matthew Golding, eerste solist bij Het Nationale Ballet, is winnaar van de Zwaan voor de 'meest indrukwekkende dansprestatie'. Het dansgezelschap Emio Greco | PC krijgt de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie'.

De winnaars van de jaarlijkse dansprijzen zijn zaterdagavond bekendgemaakt tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans in Maastricht.

De Italiaanse choreograaf Emio Greco en de Nederlandse regisseur Pieter C. Scholten kregen de lof voor de dansvoorstelling ROCCO, die gaat over de fysieke en psychologische extremen van een bokser en een danser. Golding (1985) ontving de Zwaan voor zijn rol in 'Short Time Together'.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs) heeft zaterdag de Meester Kackadorisprijs gewonnen, een sarcastisch bedoelde prijs 'voor het bevorderen van kwakzalverij'. Dit "omdat het ministerie van onderwijs het in zijn hoofd haalt om nutteloze en zelfs gevaarlijke kwakzalverscursussen in het buitenland te subsidiëren", meende de jury.

De Vereniging tegen Kwakzalverij reikt de prijs jaarlijks uit. Die koos voor Zijlstra omdat Nederlandse studenten in het buitenland een opleiding tot chiropractor (een alternatieve geneeswijze) kunnen volgen en daarbij hun studiefinanciering behouden. Zijlstra is verantwoordelijk voor de studiefinanciering.

De Vlaamse auteur Ivo Michiels is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Michiels stond bekend als experimenteel schrijver. Het vijfdelige 'Het boek alfa' uit 1963 is zijn bekendste titel. Michiels begon als traditioneel schrijver maar schakelde over op experimentele literatuur. In deze stroming wordt de taal anders gebruikt dan in gangbare werken. De teksten vertellen bijvoorbeeld geen verhaal maar zijn voor de vorm of het ritme samengesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden