personaliatips: personalia@trouw.nl

Sally Ride, de eerste Amerikaanse in de ruimte, is maandag overleden. Ride, die aan alvleesklierkanker leed, was 61 jaar. Ze vloog op 18 juni 1983 met het ruimteveer Challenger naar de ruimte. Inmiddels zijn 42 Amerikaanse vrouwen in haar voetsporen getreden. Naast astronaut was Ride natuurkundige aan de Universiteit van Californië in San Diego, schrijfster van vijf kinderboeken over wetenschap en directeur van haar eigen bedrijf, Sally Ride Science.

Uiteindelijk maakte Ride tweemaal - de tweede keer in 1984 - een ruimtevlucht. In totaal bleef ze 343 uur buiten de dampkring. Een derde vlucht ging niet door nadat de Challenger in 1986 tijdens een vlucht was geëxplodeerd.

Ride leefde de laatste 27 jaar samen met haar partner en psychologe Tam O'Shaughnessy, die ze al sinds haar twaalfde kende. Hoewel ze haar relatie niet geheimhield, maar wel gehecht was aan haar leven buiten de schijnwerpers, was het grote publiek nooit op de hoogte van haar lesbische verhouding.

Ride was overigens niet de eerste vrouw in de ruimte. Die eer gaat naar de Russin Valentina Teresjkova, die twintig jaar voor Ride, op 16 juni 1963, werd gelanceerd. Ook de tweede vrouw in de ruimte was een Russin, Svetlana Savitskaja. Haar ruimtereis vond in 1982 plaats.

Margaret Mahy, de Nieuw-Zeelandse kinderboekenschrijfster, is overleden. De auteur van meer dan 120 boeken is 76 jaar oud geworden. Een van Mahy's bekendste werken is 'A Lion in the Meadow', in het Nederlands vertaald als 'Een Leeuw in de Wei'. Ook haar boeken 'The Man Whose Mother Was a Pirate' en 'Bubble Trouble' waren populair. Haar werk is in vijftien talen vertaald.

Mahy won twee keer de Carnegie Medal, de meest prestigieuze jeugdboekenprijs van Groot-Brittannië, en kreeg in 2006 de Hans Christian Andersen-prijs voor haar oeuvre. Ze was een van de twintig nog levende Nieuw-Zeelanders die is onderscheiden met de Orde van Nieuw-Zeeland, de hoogste onderscheiding van het land.

Jan Achterkamp is met ingang van 1 augustus de nieuwe stadsbeiaardier van Deventer. Hij volgt Roel Smit op, die na veertig jaar beiaarden met pensioen gaat. Achterkamp was al de vaste vervanger van Smit. Het is de bedoeling dat hij twee keer per week het Hemonycarillon van de Lebuïnustoren gaat bespelen. Achterkamp werkt sinds 1983 als docent solozang en muziektheorie bij kunstencentrum de Leeuwenkuil in Deventer. Als beiaardier speelt hij ook in Bathmen, Breukelen (kasteel Nijenrode) en Dinxperlo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden