personaliatips: personalia@trouw.nl

Angelina Jolie, Hollywoodster, wordt speciaal gezant van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties Antonio Guterres. Ze maakt 'promotie', want ze was sinds 2001 al ambassadeur voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De bevordering is een beloning voor Jolies inspanningen voor vluchtelingen. Nu mag de actrice de VN-vluchtelingenorganisatie en Guterres op diplomatiek niveau vertegenwoordigen. Het behoort tot haar taken om zich te storten op problemen met grote stromen vluchtelingen.

Jolie was onlangs in Den Haag bij het Internationaal Strafhof voor een zaak tegen een krijgsheer in Congo die kindsoldaten had ingezet.

Een Vandaag, het actualiteitenprogramma heeft De Tegel in de categorie Nieuws gewonnen. De Tegels zijn prijzen voor de beste journalistieke producties. 'EenVandaag' openbaarde vorig jaar dat voicemails van onder anderen ministers en burgemeesters door anderen op afstand waren te beluisteren.

De Tegel in de categorie Achtergrond ging naar Geertjan Lassche van RTV Oost, die de documentaire Vreemdelingen & Bijwoners maakte. Die voor onderzoeksjournalistiek werd gewonnen door Natalie Righton van de Volkskrant voor een serie verhalen over de Nederlandse trainingsmissie in Afghanistan.

Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer gingen met de Interviewtegel aan de haal, voor interviews in De Groene Amsterdammer met onder andere Hella Haasse en Willem Aantjes. De 'Talenttegel' werd gewonnen door Camiel Driessen van De Pers.

Hanneke Ippisch-Eikema is maandag overleden op 87-jarige leeftijd in Missoula, Montana USA. Zij was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet als koerierster Van Walraven van Hall. Ook bracht ze joodse kinderen naar onderduikadressen. Over de periode schreef ze het boek 'Sky'. Ze is na de bevrijding naar Zweden gegaan en later naar de VS, waar ze in lezingen jongeren wees op het gevaar van fascisme. Haar vader, ds Jan Eikema, was in de oorlog predikant in Zaandam en ook actief in het verzet.

Hans van der Hoeve wordt met ingang van vrijdag de nieuwe burgemeester van het Gelderse Epe. Van der Hoeve (59) was sinds november vorig jaar al waarnemer van burgemeester Marijke van Lente, die ziek is geworden. De VVD'er was tot 2011 directeur bij de provincie Gelderland en werkte daarvoor op het voormalige ministerie van landbouw, natuur en visserij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden