personaliatips: personalia@trouw.nl

Oud-springruiter Sven Harmsen (51) is in Calgary aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) bekendgemaakt. Harmsen was in de Canadese plaats als bondscoach van de Nederlandse springruiters, waar hij Rob Ehrens verving. Eind vorige week werd hij, na de landenwedstrijd, onwel. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij maandag (plaatselijke tijd) in het bijzijn van zijn vrouw en dochter overleed. Harmsen, die als ruiter bij de Young Riders medailles won op Europese kampioenschappen, was in dienst van de KNHS als bondscoach springen van de pony's, junioren en Young Riders.

Martin Verstegen kwam gisteren de eer toe om voor het eerst in het 95-jarig bestaan van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, honderd maal te zijn opgetreden als promotor bij de verdediging van een proefschrift. Dat gebeurde bij de promotie van zijn promovendus Willem Smink, die met succes zijn proefschrift verdedigde. De emeritus hoogleraar Diervoeding ontving voor zijn bijzondere verdiensten uit handen van rector magnificus Martin Kropff de Zilveren Legpenning van de universiteit.

Jan Peter Balkenende, oud-CDA-premier en hoogleraar heeft een eredoctoraat ontvangen van Hope College, Holland (Michigan, Verenigde Staten). Met dit eredoctoraat brengt Hope College de waardering tot uitdrukking voor Balkenende's inzet als minister-president en voor zijn benadrukking van christelijke uitgangspunten als onderdeel van goed bestuur.

Maarten Raven (1953), conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, is benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Museologie van het Oude Egypte' aan de Universiteit Leiden.

Hij zal zich richten op de museale aspecten van de Egyptologie en het onderzoek naar de vorming van Egyptische collecties in binnen- en buitenlandse musea. Zo zal hij zich bezighouden met de manier waarop het oude Egypte in musea gepresenteerd wordt, de geschiedenis van het verzamelen, de invloed van Egypte op Europese kunstnijverheid (Egyptomanie). Ook zal Raven de ethische aspecten van het verzamelen van Egyptische voorwerpen en de omgang met mummies bestuderen.

De afdeling Egyptologie is ondergebracht bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden