personaliatips: personalia@trouw.nl

Mr. Pieter van Vollenhoven wordt vandaag 73 jaar. De echtgenoot van prinses Margriet zal zijn verjaardag later dit jaar vieren. Hij is naar goed gebruik gewoon aanwezig bij de officiële viering van Koninginnedag in de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal.

Van Vollenhoven geniet vooral maatschappelijke waardering door zijn jarenlange werk als voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In die rol publiceerde hij geruchtmakende rapporten, onder andere over de brand in het cellencomplex te Schiphol, dat leidde tot het vertrek van twee ministers. Vorig jaar werd hij bij de Onderzoeksraad opgevolgd door Tjibbe Joustra. Hij is nog wel voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, waartoe hij in de jaren tachtig het initiatief nam en waarvoor hij de eerste inkomsten met zijn 'gevleugelde vrienden' Louis van Dijk en Pim Jacobs in theaters bij elkaar speelde. Het fonds ondersteunt slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen en rampen, kent inmiddels 70.000 donateurs en wordt gesteund door ruim honderd bedrijven en instellingen.

Arno Timmermans, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen, wordt per 1 september bestuursvoorzitter van het Westfriesgasthuis in Hoorn. Timmermans is ruim twintig jaar verbonden geweest aan het NHG en werkte verder één dag in de week als huisarts in Almere. Hij gaat zich in Hoorn onder meer bezighouden met de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis. In het Westfriesgasthuis gaat Timmermans nauw samenwerken met bestuurder Hugo Keuzenkamp, een invloedrijke ziekenhuisbestuurder en hoogleraar verzekeringskunde.

Jean 'Toots' Thielemans is gisteren negentig jaar geworden. De man met de mondharmonica viert dat met acht speciale concerten in zijn geboorteland België. Ook verschijnen een boek en boxset. Later dit jaar komt er een tentoonstelling over hem in Brussel.

Thielemans speelde op zijn 'broodje', zoals hij zijn instrument zelf noemt, de tunes van tv-programma's als 'Sesamstraat' en 'Baantjer' en soleerde op soundtracks voor onder meer 'Midnight Cowboy', 'The Getaway' en 'Turks Fruit'. Belangrijke artiesten stonden in de rij om met hem te mogen spelen.

Vooral Amerikaanse collega's geloofden niet dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel soul in zijn muziek zit. "U komt niet uit België, u komt van de Mississippi", zei producer Quincy Jones. Toots Thielemans kreeg talloze muziekprijzen en treedt nog steeds op, zoals vorig jaar in Tokio.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden