personaliatips: personalia@trouw.nl

De Franse filmmaker Chris Marker, onder meer bekend van de films La Jetée en Sans Soleil, is overleden. Marker, die met La Jetée een inspiratie was voor Terry Gilliams Twelve Monkeys, is 91 jaar oud geworden. De Fransman werd gezien als een mysterieuze filmmaker. Die reputatie heeft hij onder meer te danken aan zijn mediaschuwheid. Er bestaan bijna geen foto's van hem. De regisseur werd geboren als Christian François Bouche-Villeneuve en studeerde met de bekende filosoof Jean-Paul Sartre. Hij begon zijn filmcarrière kort na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij bij het Franse verzet zat. Hij maakte vooral veel documentaires en was bekend als essayist, filosoof, fotograaf en dichter. Ook in Nederland liet hij sporen achter. In de jaren zestig schreef hij met dichter en verzetsman Gerrit Kouwenaar mee aan de korte documentaire Rotterdam- Europoort.

Hans Zimmer, componist van de Batmanfilms, heeft voor de slachtoffers van de Aurora-schietpartij het nummer 'Aurora' geschreven. Met het eerbetoon wil hij geld voor de nabestaanden en gewonden inzamelen. In ruil voor een donatie kan iedereen het liedje downloaden. Zimmer heeft de soundtrack van de film The Dark Knight Rises gecomponeerd. Bij de première van de film in de Amerikaanse stad Aurora ruim een week geleden vielen twaalf doden door een schietpartij. Het nummer is onder meer via iTunes te kopen.

Het werd na tweehonderd jaar wel eens tijd voor een nieuwe hoed voor admiraal Horatio Nelson, de Britse zeeheld die in graniet vereeuwigd is op Trafalgar Square in Londen. Gisteren kreeg de admiraal dan ook een nieuw exemplaar, gemaakt door Lock & Co., hetzelfde bedrijf dat in het verre verleden al de hoofddeksels voor de admiraal maakte. De oudste hoedenmaker van Londen heeft de hoed versierd met de Union Jack en voorzien van een olympische vlam.

Nederland heeft brons en zilver in de wacht gesleept tijdens de Internationale Chemieolympiade in de Verenigde Staten. Daan van de Weem van het Stedelijk Gymnasium uit Nijmegen won vorig jaar brons en stond dit jaar een stapje hoger op het ereschavot.

Ivo Slegers van SSG Nehelennia in Middelburg en Jorrit Hortensius van het Lyceum Vos in Vlaardingen wonnen een bronzen medaille. De 44ste Olympiade eindigde gisteren op de Universiteit van Maryland. De Nederlandse deelnemers hadden zich geplaatst via de Nationale Scheikundeolympiade die op de TU Eindhoven werd gehouden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden