personaliatips: personalia@trouw.nl

Ex-Beatle Paul McCartney heeft zaterdag de Franse Legion d'Honneur gekregen. In het presidentiële paleis in Parijs ontving hij de hoogste Franse onderscheiding van president François Hollande. De uitreiking was in het bijzijn van familie van de muzikant, maar zonder pers. McCartney schreef samen met John Lennon wereldberoemde songs als 'Yesterday' en 'Hard Day's Night'. Hij werd reeds geslagen tot ridder door de Britse koningin Elizabeth en mag zich in zijn geboorteland 'Sir' noemen.

Rapper Mr. Polska opent vandaag de campagne 'Weer samen naar school' van Prorail. De vervoerder en de Nederlands-Poolse rapper waarschuwen scholieren voor gevaarlijk gedrag op de weg, niet alleen trouwens als ze van en naar school gaan.

Leerlingen kunnen meedoen aan een rapwedstrijd. De scholier die een rap van Mr. Polska op de beste manier weet af te maken en andere scholieren weet te overtuigen, wint een iPad. Hij of zij mag de winnende rap opnemen met de rapper.

Mr. Polska is vanochtend om half acht bij de overweg Barchman Wuytierslaan, bij het Dierenpark Amersfoort.

Konstantin Heuer heeft de Gaudeamus Prijs 2012 gewonnen voor jong talent in de nieuwe muziek. Dat heeft de jury bekendgemaakt na afloop van het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek.

Er waren dertien jonge componisten genomineerd en in de Muziekweek is werk van hen allemaal uitgevoerd. Maxim Shalygin (Oekraïne/Nederland) en de Amerikaan Edward Hamel kregen een eervolle vermelding.

De jury noemt de composities van Heuer (1989, Leipzig) fantasierijk, tijdloos en niet modern. De prijs van 4550 euro wordt door componisten gezien als een internationale erkenning van hun werk. Vaak is de onderscheiding het startpunt van hun carrière.

Taalambassadeur Koos Vervoort uit Schiedam heeft op Wereldalfabetiseringsdag de Achmea Persoonlijkheidsprijs gewonnen, een van de vier Nationale alfabetiseringsprijzen. De prijs is bedoeld voor mensen die zich inzetten om laaggeletterdheid bij jonge en oude mensen tegen te gaan.

Koos Vervoort heeft zelf een boek geschreven over de periode waarin hij grote moeite had met lezen en schrijven. Hij gaat nu op pad om op scholen, op bouwplaatsen en in de media aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Vanuit zijn eigen ervaring kan hij ook praktische tips geven. De jury ziet hem als symbool voor alle taalambassadeurs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden