personaliatips: personalia@trouw.nl

Marcia Luyten wordt de nieuwe presentator voor de VPRO bij 'Buitenhof'. In het nieuwe seizoen zal ze naast Pieter Jan Hagens (Avro) één keer in de drie weken de presentatie van het programma op zich nemen. Wie namens de Vara de nieuwe presentator wordt, is nog niet bekend. Clairy Polak en Peter van Ingen stoppen met presenteren. Luyten, econoom en cultuurhistorica, werkt als journalist voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant en de VPRO. Ze woonde een tijd in Afrika.

Peter Kapitein en Rem Koolhaas krijgen in oktober het eredoctoraat van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kapitein (51), oprichter van Alpe d'HuZes, ontvangt deze eretitel voor zijn 'uitzonderlijke verdiensten' voor onderzoek naar kanker. De actie Alpe d'Huzes, waarbij de Alpe d'Huez wordt beklommen om geld op te halen voor de strijd tegen kanker, wordt morgen gehouden. Kapitein (51) kreeg in 2005 lymfeklierkanker.

Koolhaas (67) ontvangt het eredoctoraat voor zijn verdiensten als architect, maar ook voor zijn 'vernieuwende bijdragen' aan het debat over architectuur en stedenbouw. De architect van onder meer de nieuwe Tweede Kamer en het stadshart van Almere is deeltijd-hoogleraar aan Harvard in de VS.

Edoeard Chil, de Russische smartlappenzanger, is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden in Sint-Petersburg. De zanger, die in 2010 met een filmpje op YouTube een opmerkelijke comeback maakte, stierf na een beroerte. Aan die clip dankt Chil zijn bijnaam Meneer Trololo, naar een van de fantasiewoorden van de tekst van zijn lied. Het werd wereldwijd een internethit.

De bariton was voordien heel bekend in de Sovjet-Unie. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zong hij tal van patriottische liedjes, waaronder een favoriet nummer van Vladimir Poetin. Die heeft Chils familie dan ook gecondoleerd.

Anton van Aert wordt in september burgemeester van de Brabantse gemeente Best. De 53-jarige PvdA'er is nu wethouder in Boxtel. Best had ruim drie jaar een waarnemend burgemeester, de CDA'er Yvo Kortmann. Die moest de ambtelijke cultuur in Best te lijf gaan. Sommige raadsleden vonden dat hij dat 'intimiderend' deed.

Roel de Wit, van 1976 tot 1992 commissaris van de koningin in Noord-Holland, is zondag op 85-jarige leeftijd in Haarlem overleden. De PvdA-politicus was ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam en wethouder in de hoofdstad. Roel de Wit werd 85 jaar oud.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden