personaliatips: personalia@trouw.nl

Helen Gurley Brown, oud-hoofdredacteur van de Cosmopolitan, is maandag overleden. Zij is 90 jaar geworden. Brown werd in 1965 hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van het tijdschrift en bleef dat tot 1997. Brown had ook succes met haar boek Sex and the Single Girl, waarin zij vrouwen in 1962 aanmoedigde te experimenteren met seks buiten het huwelijk. Het boek is in 16 talen vertaald en verfilmd, met sterren als Lauren Bacall, Natalie Wood, Tony Curtis en Henry Fonda. In 1971 verscheen een geactualiseerde versie van het boek, Sex and the New Single Girl. Het succes verklaarde Brown in een interview in 2006 zo: "Vóór mijn boek was het idee dat seks er was voor mannen en dat vrouwen er alleen onder druk aan toegaven om mannen te plezieren. Maar ik schreef iets waarvan ik wist dat het waar was: seks is genieten, zowel voor vrouwen als voor mannen."

Joost Conijn presenteert zijn eerste boek in stijl. Zijn debuut gaat over een reis met een zelfgemaakt vliegtuig, en kunstenaar Conijn landt op 13 september met een zelfgebouwd vliegtuig op het podium van de Stadsschouwburg Amsterdam. Daar vindt een eenmalige theatervoorstelling plaats. Conijn vloog met het vliegtuigje van Nederland via allerlei tussenstops naar Kenia. In zijn boek Piloot van goed en kwaad beschrijft hij deze tocht. Aan de eenmalige theatershow doen onder anderen de schrijvers Tommy Wieringa en A.L. Snijders mee. Merel de Groot doet de regie.

Erwin Olaf heeft het goedgemaakt met de snackbarhouder die hem en zijn vriend zaterdagavond toe zou hebben geroepen op te houden met zoenen of dat niet voor zijn deur te doen. Als reactie op het incident had Olaf een kiss-in uitgeroepen tegen homo-haat. De massale zoenpartij in Amsterdam gaat niettemin gewoon door. Die is nu niet meer gericht tegen de bewuste horeca-man, maar is in het algemeen 'vóór het in het openbaar mogen tonen van Liefde en Genegenheid.'

Piet Paulusma, weerman bij SBS6 en bij Omrop Fryslân, wordt ambassadeur van Stichting Opkikker. Deze organisatie verzorgt opkikkerdagen voor gezinnen met een chronisch ziek kind of een kind dat langdurig behandeld moet worden. Het idee is dat ook de andere gezinsleden er dan even uit zijn. Volgende week is er zo'n dag in Friesland, de provincie van Paulusma. Hij presenteert het weerbericht voor SBS6 die dag vanaf een plek in Friesland waar 60 gezinnen mee gaan doen aan een Piratendag. Aan het eind van de dag wordt Piet Paulusma benoemd tot ambassadeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden