personaliatips: personalia@trouw.nl

Herman van Run, oud-hoofdredacteur van dagblad De Tijd is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. Van Run genoot landelijke bekendheid door zijn radio- en televisieoptredens in de jaren zestig en zeventig.

Op tv presenteerde hij een aantal afleveringen van het programma 'Markant' en leidde hij de quiz 'Wetstrijd'. Op de radio was Van Run medepresentator van het KRO-programma 'Cursief'.

Hij begon in 1949 bij de Nieuwe Haarlemse Courant als hoofdredacteur. Begin jaren zestig werd hij politiek redacteur van het katholieke De Tijd.

Na de oprichting van de eerste School voor Journalistiek, in Utrecht in 1966, werd Van Run docent en later waarnemend directeur. In 1972 keerde hij terug naar De Tijd en werd hij naast Ton Cuppen hoofdredacteur van die krant. Verder was hij van 1989 tot 1992 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van de pers aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De oudste vrouw van Nederland is overleden. Anna Goorman-Dommerholt stierf woensdag op 109-jarige leeftijd in verzorgingshuis De Borkel in het Gelderse Gorssel. Dat heeft een verzorgende van de instelling gisteren gemeld.

Voor zover bekend is de oudste vrouw van Nederland nu Egbertje Leutscher-de Vries uit het Drentse Havelte. Ze werd geboren op 22 oktober 1902 in Uffelte.

De oudste man van Nederland is Cornelis Jacobus Geurtz. Hij vierde 4 mei zijn 110e verjaardag in een verzorgingshuis in Rotterdam.

Menno Meyjes verfilmt 'Het Diner', de bestseller van Herman Koch. De regisseur schrijft tevens het scenario. Dat hebben producenten Eyeworks en Inspire Films gisteren bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat de film eind 2013 in de bioscoop verschijnt. Meyjes woont en werkt al jaren in de Verenigde Staten, vooral als scenarioschrijver en de laatste jaren ook als regisseur. Hij schreef de film 'The Color Purple' en werkte samen met Steven Spielberg aan de film 'Indiana Jones and the Last Crusade'.

Marlene Dumas krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2012. Ze verdient de onderscheiding 'vanwege haar uitzonderlijke schilderkunstige talenten en haar ongeëvenaarde vermogen menselijke emoties in beeld vast te leggen', aldus de jury gisteren. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs bestaat uit 100.000 euro. Het geld is vooral bestemd is voor de realisatie van een speciaal project.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden