personaliatips: personalia@trouw.nl

De Belgische oud-politicus Guy Spitaels is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij, de Franstalige Parti Socialiste, bekendgemaakt. Spitaels was elf jaar voorzitter van de PS. De voormalige vicepremier van België en minister-president van Wallonië raakte in de jaren negentig betrokken bij het Agustaschandaal. Spitaels was in de jaren tachtig de machtigste Franstalige politicus van België, en werd daarom 'Dieu' (God) genoemd. De socialist was sinds 1979 vicepremier in vier opeenvolgende regeringen onder de christen-democratische Vlaming Wilfried Martens. Daarna was hij nog actief in de Waalse politiek, sinds 1992 als minister-president.

Comédienne Phyllis Diller is op 95-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse comedylegende, die bekendstond om haar aanstekelijke lach, overleed maandagochtend in Los Angeles in haar slaap. Diller was in de jaren vijftig een vast gezicht in de Amerikaanse comedyclubs en op de beeldbuis. Ze stak tijdens haar optredens regelmatig de draak met zichzelf, in een tijd dat vrouwen die stand-upcomedy deden nog zeldzaam waren. De comédienne werkte samen met grootheden als Bob Hope en Sammy Davis, Jr. en was te zien in verschillende films. Ook was ze te horen in de animatiefilm A Bug's Life en de animatieserie Family Guy. In 1999 overleefde ze een zware hartaanval, waarna ze drie jaar later met pensioen ging. Ze deed sporadisch nog wel eens een klus.

Ronald Zoutendijk (56) is met ingang van 1 september 2012 de directeur van de Stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). De Stichting SBF is de belangenbehartiger van filantropische instellingen: fondsenwervende instellingen, vermogensfondsen en kerkgenootschappen. De SBF richt zich vooral op de rijksoverheid voor het uitwisselen van kennis en informatie en het afstemmen van beleid en bestedingen. Zoutendijk, die een groot aantal maatschappelijke functies vervult en tot voor kort directeur was van het Sint Laurensfonds in Rotterdam, hecht veel waarde aan een nauwe samenwerking in de filantropische sector: "Nu de overheid terugtreedt op allerlei maatschappelijke terreinen, wint de filantropie enorm aan belang. Er zal immers een groter beroep op de sector gedaan worden. Bovendien raakt het werk van instellingen die zich bezighouden met filantropie het leven van iedere Nederlander vroeg of laat, bijvoorbeeld als hij of zij vrijwilliger, donateur, patiënt of op andere wijze begunstigde is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden