personaliatips: personalia@trouw.nl

De gemeenteraad van Gouda draagt Milo Schoenmakervoor als nieuwe burgemeester. Dat is maandagavond besloten, zo meldde de gemeente gisteren. Schoenmaker (VVD) is sinds 2003 burgemeester van Bussum en was eerder wethouder in de gemeente Haarlemmermeer. Het kabinet moet nog wel instemmen met de benoeming. Gouda hoopt dat de 44-jarige politicoloog op 13 december kan worden geïnstalleerd. Op dit moment is PvdA'er Jan Mans tijdelijk burgemeester in Gouda.

Johan Cruijff is slachtoffer geworden van inbrekers. Zijn huis in Barcelona is maandag leeggeroofd. De legendarische voetballer mist voorwerpen ter waarde van een half miljoen euro, waaronder gouden horloges en bekers die hij won tijdens zijn carrière. Dat meldde de Spaanse krant El Periódico gisteren.

De dieven zouden over de muur rond het huis zijn geklommen en door de tralies van een raam naar de tweede verdieping gedrongen. Cruijff was op dat moment niet thuis, hij verbleef in Mexico.

Tijdens haar officiële afscheid als zakelijk directeur van De Nederlandse Opera is Truze Lodder maandagavond in Het Muziektheater Amsterdam bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de onderscheiding uit handen van staatssecretaris Zijlstra van onderwijs, cultuur en wetenschap. "U kunt vandaag, op de dag van uw afscheid, een springlevend bedrijf achterlaten", zei Zijlstra over Lodder. "De Nederlandse Opera is financieel gezond, en biedt bovendien een avontuurlijk en artistiek hoogstaand programma, dat wereldwijd wordt geprezen."

Truze Lodder is vijfentwintig jaar zakelijk directeur van De Nederlandse Opera geweest.

Vorige maand kreeg Lodder van de gemeente Amsterdam al de Frans Banninck Cocq Penning voor haar grote bijdrage aan het culturele leven in Amsterdam.

De Amerikaanse indiaan Russel Means, een voormalige activist en acteur, is maandag overleden. Dat heeft een woordvoerder van de Oglala Sioux-stam gezegd. Means is 72 jaar geworden. Means was een van de initiatiefnemers van de opstand bij het plaatsje Wounded Knee in South Dakota in 1973. Daarnaast was hij bekend van zijn carrière als acteur. Hij speelde onder meer in 'The Last of the Mohicans'.

Means had keelkanker en een operatie was niet mogelijk. Hij wilde geen reguliere behandeling zoals bestraling of chemokuur en wendde zich in plaats daarvan tot traditionele behandelingen van indianen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden