personaliatips: personalia@trouw.nl

Amina (15), Anwara (16) en Kesz (13) zijn door de Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs 2012. Een van hen ontvangt de prijs in september uit handen van Desmond Tutu in de Haagse Ridderzaal. De Ghanese Amina is genomineerd omdat ze opkomt voor het recht op onderwijs voor meisjes. Zelf werd ze op twaalfjarige leeftijd bijna van school gehaald voor een gedwongen huwelijk.

De Indiase Anwara werd na de dood van haar vader door haar familie aan een lokale mensenhandelaar gegeven. Ze werd bevrijd en vecht sindsdien tegen meisjeshandel en kindhuwelijken. De Filippijnse Kesz wil met zijn organisatie straatkinderen helpen. Zelf moest hij vanaf zijn tweede afval doorzoeken op de vuilnisbelt. Toen hij hierbij drie jaar later brandwonden op zijn rug en arm opliep, vluchtte hij.

Kurt Maetzig is gisteren op 101-jarige leeftijd overleden. Hij behoorde tot de belangrijkste filmregisseurs in de vroegere communistische DDR. Hij maakte naam met films als 'Ehe im Schatten' (1947), een zeer succesrijke film die meer dan twaalf miljoen kijkers naar de bioscopen trok. Zijn film 'Das Kaninchen bin ich' (1965) werd door de autoriteiten in de DDR verboden, omdat hij te kritisch was over de sociale problemen in de communistische staat. Maetzig maakte ook diverse propagandaflms voor de DDR en hij was mede-oprichter van het DDR-filmbedrijf Defa. Zijn eerste films maakte hij in 1932. Na de rassenwetten van Neurenberg (1935) werd zijn werkvergunning ingetrokken omdat zijn moeder Joods was. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in de verboden Communistische Partij.

Foppe de Haan, Lutz Jacobi, Sander de Rouwe en nog een handvol vooraanstaande Friezen roepen anderen op de petitie 'Rêd it Frysk' te ondertekenen. Ze willen dat Fries als volwaardige studie blijft bestaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met minder dan 1 fte kan dat volgens hen niet. Halbe Zijlstra, staatssecretaris van hoger onderwijs én Fries, wil dat de studie opgaat in een brede opleiding Europese Talen. Tot nog toe tekenden ruim 4000 mensen de petitie.

De Britse acteur Bob Hoskins, onder meer bekend van de speelfilm 'Who Framed Roger Rabbit' (1988), heeft gisteren bekendgemaakt dat hij de ziekte van Parkinson heeft en zijn carrière moet beëindigen. De 69-jarige Hoskins werd bekend in de jaren zeventig en tachtig. Voor de film 'Mona Lisa' uit 1986 won hij een Golden Globe en kreeg hij een Oscar-nominatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden