personaliatips: personalia@trouw.nl

Bernard Uyttendaleis vanaf deze maand directeur van War Child Holland, de Nederlandse tak van de organisatie die zich inzet voor hulp aan kinderen in een oorlogssituatie. Hij volgt Mark Vogt op. Uyttendale was al jaren betrokken bij War Child en werkte in de afgelopen decennia bij Otis Liften, telecombedrijf Orange en zijn eigen bedrijf Azure. War Child is gevestigd in twaalf landen.

De Nederlandse wetenschapper Sander van der Leeuw heeft een milieuprijs van de Verenigde Naties gewonnen. Hij is uitgeroepen tot Champion of the Earth, iemand die meewerkt aan een duurzame toekomst. Van der Leeuw is hoogleraar aan de Arizona State University in de Verenigde Staten. Hij onderzoekt onder meer hoe mensen vroeger en nu het land verbouwden. Dat onderzoek maakt duidelijk welke invloed de mens op zijn omgeving heeft. Van der Leeuw 'gebruikt de lessen van het verleden om te helpen begrijpen waarom de mens niet onder ogen ziet hoe het milieu verandert', aldus VN-milieuorganisatie UNEP. Van der Leeuw werkte eerder in Leiden, Amsterdam, Cambridge en Parijs. Met Van der Leeuw werden nog vijf andere mensen onderscheiden, onder wie de president van Mongolië en de Zwitserse luchtvaartpionier Bertrand Piccard.

Herb Reed, het laatst nog levende lid van zanggroep The Platters, is maandag overleden in en ziekenhuis in Boston. Hij werd 83 jaar oud. Reed was de initiatiefnemer van de groep in 1952. Hij groeide op in armoede en waste onder meer auto's totdat de groep muzikaal doorbrak. Bekende hits van de The Platters zijn 'Only You'en 'The Great Pretender'. Reed zong de basstem en was het enige groepslid dat op alle opnames van de groep is te horen - bijna vierhonderd stuks. Tot vorig jaar trad Reed nog veelvuldig op: tweehonderd keer per jaar.

Quezada Toruno, de 'Vredeskardinaal van Guatemala' is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn geboorteland. De kardinaal speelde een belangrijke rol in de beëindiging van de Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996) tussen de regering en linkse rebellen, waarbij ongeveer 200.000 doden vielen. Onder hen een collega van Toruno, bisschop Juan Gerardi. Toruno, bisschop van Guatemala Stad sinds 1972, leidde de 'Nationale Verzoeningscommissie' en was bemiddelaar in de vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen. In 2003 werd Toruno kardinaal. De Guatemalteekse president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij noemde Toruno 'een belangrijk voorvechter voor vrede en verzoening in Guatemala.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden