Personalia

Personalia: Willem-Alexander, Annemarie Gerretsen & Thomas Rueb

Willem-Alexander op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk afgelopen jaar. Beeld ANP
Willem-Alexander op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk afgelopen jaar.Beeld ANP
Redactie Trouw

Hij kreeg de Orde van de Kousenband beloofd bij het staatsbezoek vorig jaar, vandaag wordt koning Willem-Alexander officieel geridderd in deze hoogste Britse orde. Hij zal in Windsor naast de Spaanse koning Felipe staan, die eveneens van een eerder staatsbezoek met de ridderbelofte terugkeerde. Koningin Elizabeth deelt vandaag haar derde Kousenband aan een Oranjevorst uit: Juliana­­ en Beatrix gingen de huidige koning voor. Daarvoor kregen acht andere Oranjes deze eer.

Annemarie Gerretsen (1969) wordt in september de nieuwe algemeen secretaris van de ­remonstranten. Deze geloofsgemeenschap telt zo’n vijfduizend leden en legt grote nadruk op vrijheid en verdraagzaamheid. Gerretsen is lid van de remonstrantse gemeente in Rotterdam. Ze werkt nu nog als projectmanager aan de Technische Universiteit Delft. Ze is de eerste niet-theoloog die deze functie op zich zal nemen. Het bestuur van de remonstranten stelt dat de gemeenschap zich onder ­leiding van Gerretsen de komende jaren breed gaat oriënteren op de toekomst. Gerretsen volgt Joost Röselaers op, die zich per 1 september 2018 heeft teruggetrokken als algemeen secretaris.

Journalist Thomas Rueb heeft de Brusseprijs 2019 gewonnen met zijn boek ‘Laura H. – Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer’. Hij vertelt daarin hoe de vrouw opgroeide, met haar man en kinderen vier jaar geleden naar IS-gebied trok en weer terugkeerde. Alsof je het zelf hebt meegemaakt, concludeert de jury. Aan deze jaarlijkse onderscheiding voor het beste journalistieke boek hangt een bedrag van tienduizend euro. Rueb werkt sinds 2012 bij NRC Handelsblad, nu als redacteur­­ binnenland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden