personalia tips: personalia@trouw.nl

Peter van Straaten heeft de eerste Albert Hahn Prijs gewonnen. De tweejaarlijkse oeuvreprijs is ingesteld door het Persmuseum en bedoeld voor een politiek tekenaar die met zijn werk een bijzondere bijdrage levert aan de politieke prentkunst en het Nederlandse journalistieke en culturele erfgoed. Het Persmuseum vindt dat Van Straatens politieke prenten toonbeelden zijn van scherpzinnigheid, gekanaliseerde opwinding en fijnzinnige spot. Zichzelf groot en belangrijk wanende 'bekende mensen' worden door Van Straaten teruggebracht tot herkenbare kleinmenselijke proporties, het politieke krachtenspel tot wat het is: een spel, niet meer en niet minder, aldus de jury.

Wolter Kroes gaat op woensdag 4 juli optreden in het Erasmus MC-Sophia. Hij doet dit als Vriend van Kinderen met MS (multiple sclerose), wat hem tot een soort ambassadeur voor kinderen met MS maakt. Het optreden van de zanger markeert de start van het Kinder MS Centrum, dat mogelijk wordt gemaakt door de Stichting MS Research en de VriendenLoterij.

Sophia Loren heeft een oevreprijs gekregen voor haar filmwerk. De 77-jarige actrice kreeg haar prijs op het Taormina Film Festival op Sicilië. In 1950 had de Italiaanse haar eerste rollen, vier jaar later vertolkte ze de hoofdrol in 'L'Oro di Napoli' van Vittorio De Sica. Daarna was ze te zien in Italiaanse en Amerikaanse producties als 'Una Giornata Particolare', 'El Cid' en 'Prêt-à-Porter'.

Desmond Tutu komt naar Nederland. Het Medical Knowledge Institute (MKI) heeft de Zuid-Afrikaanse geestelijke uitgenodigd van 18 tot en met 25 september. Doel is aandacht te vragen voor het werk van MKI en het Desmond and Leah Tutu Legacy Fund. Tijdens zijn verblijf bezoekt hij Deventer, Enschede, Groningen, Amsterdam en Den Haag. Tutu, aartsbisschop in ruste, kreeg in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen de apartheid.

George Kooymans wordt onderscheiden met de Eddy Christiani Award. De 64-jarige gitarist en songwriter van de band Golden Earring heeft met zijn herkenbare gitaarstijl en sound een enorm stempel op de Nederlandse rockmuziek gedrukt, lichte de jury gisteren toe.

De muziekprijs gaat jaarlijks naar een gitarist die zijn sporen heeft verdiend in het internationale popcircuit en, net als Eddy Christiani, een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. Kooymans ontvangt de prijs zaterdag 13 oktober tijdens een gala in Vlissingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden