personalia tips: personalia@trouw.nl

Prinses Anita is vandaag jarig. De echtgenote van prins Pieter-Christiaan, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, wordt 43 jaar.

Oud-PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk wordt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank. Heemskerk volgt op 1 april volgend jaar in Washington Ruud Treffers op die sinds november 2008 bewindvoerder was. Eerder zaten op die post oud-Rabobank-topman Herman Wijffels en oud-PvdA-leider Ad Melkert. Heemskerk was van 2003 tot eind 2006 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Van februari 2007 tot februari 2010 was hij in het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie staatssecretaris van economische zaken. Hij werkte voor hij de politiek in ging onder meer bij ABN Amro. De laatste jaren was hij bestuurder bij Royal Haskoning.

Saxofonist Bart Wirtz wint de Edison Jazzism Publieksprijs 2012. Zijn album iDreamer kreeg van het publiek de meeste stemmen. Wirtz nam iDreamer op in New York met gerenommeerde artiesten als trompettist Nicolas Payton, pianist Xavier Davis en drummer Kendrick Scott, lid van de Herbie Hancock band. De Edison Jazzism Publieksprijs is een initiatief van de Edison Stichting en het magazine Jazzism. Vorig jaar won Ruth Jacott, in 2010 trompettist Rob van de Wouw.

De ministerraad heeft nieuwe burgemeesters aangewezen voor Venlo, Schiedam en Veenendaal. Antoin Scholten wordt burgemeester van Venlo. De 53-jarige VVD'er volgt daar Herbert Bruls op, die eerder dit jaar burgemeester van Nijmegen is geworden. Cor Lamers (CDA, 56 jaar, nu nog burgemeester van Houten) wordt burgemeester in Schiedam. Lamers volgt Wilma Verver op, die vorig jaar aftrad na beschuldigingen van machtsmisbruik. Wouter Kolff (35 jaar, VVD) wordt burgmeester van Veenendaal. Kolff is sinds 2010 wethouder van de gemeente Nieuwegein.

Maarten Prak, hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, wordt honorair conservator geschiedenis bij het Rijksmuseum. Met deze benoeming wil het museum zijn binding met de academische wereld verder versterken en de eigen historisch-wetenschappelijke basis vergroten. Prak (1955) zal gevraagd en ongevraagd het museum op het terrein van de geschiedenis adviseren, bijvoorbeeld bij aanwinsten, tentoonstellingen, congressen en algemeen beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden