personalia tips: personalia@trouw.nl

Kees Driehuisvolgt Clairy Polak op als presentator van het politieke tv-programma 'Buitenhof'. Vara-presentator Driehuis is met ingang van het nieuwe seizoen, begin september, het nieuwe gezicht van het zondagmiddagprogramma. Polak keert na zes jaar Buitenhof terug naar de radio. Driehuis is vooral bekend van 'Per seconde wijzer', het quizprogramma dat hij sinds 1989 presenteert. Behalve door Driehuis wordt Buitenhof ook gepresenteerd door Pieter Jan Hagens (namens de Avro) en Marcia Luyten (VPRO).

Hij was de enige die miljonair werd dankzij de Lotto zónder mee te spelen. Lothar Lammers, de bedenker van het Lottospel, is op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Münster. Lammers bedacht het Lottospel '6 aus 49' in 1955. Dat spel is de basis van alle lottospelen in de wereld. Lammers vergaarde een fortuin met zijn spelformule en ontving voor zijn uitvinding meerdere internationale prijzen. In Nederland werd het spel in 1974 geïntroduceerd. Sindsdien is er iedere week een Lottotrekking. De kans om de Nederlandse lotto te winnen is niet erg groot: 1 op 48 miljoen.

De ministerraad heeft gisteren drie burgemeesters benoemd. Elly Blanksma-van den Heuvel wordt burgemeester van Helmond. Vorige maand werd al bekend dat Blanksma (52), nu nog lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, zou worden voorgedragen voor die burgemeestersfunctie. Dat bracht het CDA enigszins in verlegenheid: de partij wilde haar juist hoog op de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen zetten.

VVD'er Tjeerd van Bekkum wordt burgemeester van Smallingerland. Van Bekkum (45) is nu nog burgemeester van Marum.

Harald Bergmann (46, VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Middelburg. Bergmann is nu nog burgervader van de gemeente Albrandswaard.

Floris Bakels wordt vicepresident van de Hoge Raad der Nederlanden. Bakels is al sinds 2003 raadsheer van de Hoge Raad. Daarvoor werkte hij al zes jaar als advocaat-generaal bij de raad. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit.

Jan-Kees Goet volgt Nurten Albayrak op als bestuursvoorzitter bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Goet is nu nog plaatsvervangend hoofd bij de inlichtingendienst AIVD. Albayrak kwam vorig najaar in opspraak toen medewerkers publiekelijk over haar en het werkklimaat hadden geklaagd. Zij werd later ontslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden