personalia tips: personalia@trouw.nl

Janneke Louisa wordt waarschijnlijk het vrouwelijk gezicht van de ChristenUnie. Louisa (46) werd gisteren officieel voorgesteld als kandidaat-voorzitter. Zij wordt dan de opvolger van Peter Blokhuis. Het congres moet op 12 mei de voordracht goedkeuren.

Louisa, gemeentesecretaris van Wijk bij Duurstede, werd in 2009 lid van de CU. "Ik was erg gecharmeerd van de verantwoordelijkheid die de partij nam in het kabinet."

De selectiecommissie ziet in Janneke Louisa 'een voorzitter die verschillende groepen mensen kan verbinden en visie heeft op de toekomst van de ChristenUnie'.

De commissie acht haar 'in staat het proces van vernieuwing waar de partij voor staat, vorm te geven'.

De ChristenUnie krijgt een compacter bestuursmodel. Naast de partijvoorzitter worden drie nieuwe leden aangesteld en drie herbenoemd.

Frits Wester is ter ere van zijn 50ste verjaardag benoemd tot lid van verdienste van Hulphond Nederland. Acht jaar geleden werd Wester ambassadeur. In al die jaren heeft hij een bepalende rol gespeeld in het verwerven van donaties. De stichting leidt honden op voor hulp aan mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie in een zelfstandig bestaan. Zo opent een hulphond deuren, laden en kasten, helpt bij het aan- en uitkleden, raapt post en andere zaken op, doet was in de wasmachine, betaalt in de winkel en drukt op licht- en liftknoppen.

Mr. Richard Oppelaar, brigadegeneraal der mariniers, heeft gisteren in Rotterdam de functie van commandant van het korps mariniers overgenomen van brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk. Hij heeft het commando vijf jaar gevoerd. De 50-jarige Oppelaar voerde begin 2004 het commando over de Nederlandse troepen in Irak en in 2005 over het tweede mariniersbataljon in Afghanistan. Van 2010 tot heden was hij werkzaam bij de defensiestaf, als hoofd afdeling materiële gereedheid.

Frank Sanders is gisteren door de gemeente Amsterdam geëerd met de Frans Banninck Cocq Penning. Sanders krijgt de onderscheiding vanwege zijn werk in de theaterwereld, waarbij hij ook altijd dienstbaar is geweest aan jonge mensen die droomden van een carrière. Ook wordt hij geprezen om zijn inzet als 'geëngageerd advocaat' voor de rechten van homo's. De penning wordt toegekend aan mensen die zich minstens 12 jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden