personalia tips: personalia@trouw.nl

Alexander van Oudenaarden (42) wordt per 1 september directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Hij volgt Hans Clevers op, die inmiddels president is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van Oudenaarden was al mededirecteur van het instituut. Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek is een van de oudste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het doet onderzoek naar de manier waarop cellen netwerken van genen en eiwitten gebruiken om beslissingen te nemen. Hoe beslist een stamcel dat hij darmcel wordt in plaats van spiercel? En hoe kunnen veranderingen in de netwerken van genen een gezonde cel in een kankercel veranderen?

Jan van Friesland (54) stapt per 1 november op als hoofdredacteur bij Omrop Fryslân. De regionale omroep maakte donderdag bekend dat dit besluit in onderling overleg is genomen. De reden voor het vertrek is dat de ambities van Van Friesland niet meer aansluiten 'bij de huidige mogelijkheden van de organisatie'.

Van Friesland is sinds september 2010 hoofdredacteur van Omrop Fryslân. Daarvoor was hij onder meer chef-binnenland bij de NOS.

Ontwerpster Hiske Elferink maakte volgens ruim zevenduizend klanten van de Hema de beste inzending van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van de winkelketen. Ze ontwierp een klein portemonneetje voor pasjes en wat kleingeld dat onzichtbaar in een bh kan worden weggestopt. De winkelketen bekijkt nog of de decolletéportemonnee ook daadwerkelijk geschikt is om in productie te nemen. De ruim tachtig ontwerpen die dit jaar meededen aan de verkiezing zijn tot en met eind oktober te zien in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam

Gerard Bouman (59) wordt met ingang van 1 januari 2013 korpschef van de nationale politie. Hij wordt dan de eerste chef van dit nieuwe landelijke korps. Op dit moment is hij nog kwartiermaker van die nationale politie. Het kabinet hoopt dat door de vorming van een landelijk korps de politie efficiënter en slagvaardiger wordt.

Begin dit jaar was nog hij hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bouman begon zijn loopbaan in 1970 bij de toenmalige gemeentepolitie Rotterdam. In 1998 werd hij hoofdofficier van justitie in Middelburg en in 2000 werd hij benoemd als hoofdofficier van justitie in Den Haag. Tussen 2003 en 2007 was hij korpschef van de regiopolitie Haaglanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden