Personages van bordkarton in Eline Vere

theater

Eline Vere Hummelinck Stuurman **

Zo sprankelend rood als haar jurken zijn, zo duister is het in haar binnenste. Eline Vere wil een vervuld leven leiden, maar haar milieu (eind negentiende-eeuwse Haagse upperclass), haar complexe karakter en misschien zelfs het noodlot zitten in de weg. Regisseur Ger Thijs maakte een toneelbewerking van Couperus' dramatische en lijvige roman. Het levert weliswaar onderhoudend maar ook nietszeggend theater op.

De vraag is natuurlijk: wat maakt Eline Vere in deze tijd nog interessant? Ze staat nogal ver van hedendaagse jonge vrouwen af: veel geld, geen opleiding, op zoek naar een man om haar leven zin te geven. Volgens de flyer is haar strijd om een eigen leven te leiden van alle tijden (en op het toneel nog aangrijpender dan in het boek, sic!). Maar Eline Vere blijft in deze voorstelling zo sterk verknoopt met het specifieke tijdsbeeld dat die 'universele' inhoud naar de achtergrond verdwijnt.

Ger Thijs heeft de lijvige roman in twee uur willen proppen. Daardoor doet het geheel erg gejaagd aan. Vanaf het eerste moment, een roddelscène in het theater, wil je de acteurs toeroepen: rustig aan, haal even adem! Maar nee, ze moeten door, ze rennen bijna. Als toeschouwer blijf je zo wel bij de les, maar de personages blijven van bordkarton. Wat maakt zus Betsy (Oda Spelbos) zo bits? Of tante Elize zo onderkoeld? Nettie Blanken, komisch als altijd, speelt haar zonder een spoortje van diepere gronden. Toppunt is Marc Klein Essink als Elines tweede grote liefde: geen enkel vonkje, geen sprankeling toont hij voor haar. Sowieso is dit een nogal seksloze voorstelling.

De prille actrice Hanne Arendzen speelt de hoofdrol, werkt hard en overwegend met succes. Vooral samen met neef Vincent (Croiset) is ze onderhoudend. Maar bij de larmoyante sterfscène wreekt zich haar onervarenheid en blijft ze hangen in het oppervlakkige beeld van de verwarde vrouw. Eigenlijk valt haar dat niet aan te rekenen: in deze Eline Vere prevaleert de schone schijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden