Persgroeptopman Van Thillo hekelt het gratis nieuws van de NOS

Onderzoeker Klaske Tameling, Christian Van Thillo, minister Arie Slob en hoogleraar Irene Costera Meijer tijdens het Trouwdebat. Beeld Werry Crone

Gratis artikelen op websites van de publieke omroep zijn oneerlijke concurrentie voor kranten, zegt Christian van Thillo.

Private media worden online oneerlijk beconcurreerd door de gesubsidieerde publieke omroep. Persgroep-topman Christian van Thillo, eigenaar van onder andere Trouw, de Volkskrant en AD, haalde hard uit naar met name de NOS, die online steeds vaker lange geschreven artikelen publiceert. “Pure concurrentie.”

Van Thillo was te gast op een van de debatbijeenkomsten van Trouw, in het kader van het 75-jarig bestaan. De Vlaming ging daar in debat met minister Arie Slob van onderwijs en media.

“Begrijp me goed, ik ben absoluut voorstander van een goede publieke omroep”, aldus Van Thillo. “Maar we moeten de vraag stellen: zijn wij nu met z’n allen bezig die omroepen te financieren, terwijl zij zich steeds vaker ook op geschreven artikelen storten? Kijk maar naar de app van de NOS.”

Commerciële titels moeten volgens Van Thillo voor hun producties online geld vragen om kwaliteitsjournalistiek te kunnen brengen. Daarom experimenteren ze met betaalmuren en initiatieven als de digitale kiosk Blendle. “Natuurlijk kijken we dus naar een NOS die niets hoeft te vragen voor online-nieuws.”

Niets verkeerd

Slob toonde zich bekend met de kritiek van de Persgroep-topman. “Vorig jaar al stonden er ineens vijf hoofdredacteuren van grote titels bij mij op de stoep. En de vraag mag gesteld: is dit fair? Ik heb ernaar laten kijken en er gebeurt volgens de regels niets verkeerd. Omroepen vertellen mij op hun beurt dat kranten televisie aan het maken zijn op hun sites. Dat neemt een enorme vlucht. Verdienmodellen staan overal onder druk. Als de NOS digitaal niet meedoet, tast dat ook het vertrouwen in deze media aan.”

Volgens de mediaminister zouden private mediabedrijven en de publieke omroep met elkaar om tafel moeten, om goede afspraken te maken hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat is al gebeurd, maar leverde nog weinig concreets op. Een tweede gesprek staat volgende week gepland.

Volgens Van Thillo is dat niet genoeg. “Dat online gratis kwaliteitsnieuws wordt geboden wás de norm, maar mag niet zo blijven. Ook wij transformeren naar digitale media en dan kan goede journalistiek online niet gratis blijven. Het is pure concurrentie als de publieke omroep dat wel blijft doen.”

Slecht signaal

Van Thillo ziet wel wat in afspraken zoals die er in Vlaanderen zijn tussen de overheid en de VRT. Ook in Duitsland zijn er afspraken dat gesubsidieerde omroepen zich in geschreven teksten online moeten beperken en zich concentreren op audiovisuele producties.

Minister Slob heeft de publieke omroep gevraagd na te denken over de toekomst. Hij weigerde onlangs het gat in de begroting van Hilversum te dichten, voor 2019 begroot op 60 miljoen euro. Dat zou ten koste gaan van zijn onderwijsbegroting, volgens de minister een ‘slecht signaal’. Het tekort is te wijten aan tegenvallende reclame-inkomsten. Die dalen al jaren, maar in het verleden sprong Den Haag vaak alsnog bij.

Dit keer kwam er slechts een eenmalige handreiking, een gebaar van 40 miljoen van de coalitiepartners. Slob heeft in zijn begroting wel 5 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoeks- en regiojournalistiek.

Lees ook:

Van Thillo: Het gratis content-model online heeft zijn langste tijd gehad

Het advertentiemodel voor websites is mislukt; de tijd van gratis artikelen online is voorbij, stelt De Persgroep-CEO Christian van Thillo.

Kwaliteitsjournalistiek kost geld, ook online

Bestaat er zoiets als segregatie in de nieuwsvoorziening, tussen de haves en de have nots?, vraagt Cees van der Laan, hoofdredacteur van Trouw zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden