Pers stort zich op 'onwillige monarch'

Petra Sjouwerman

In Zweden is donderdag een opzienbarend boek over de koning uitgekomen. In deze ongeautoriseerde biografie met de titel ’Carl XVI Gustaf – de onwillige monarch’ schetsen de drie auteurs het beeld van een koning die diverse keren ontrouw is geweest, dubieuze nachtclubs heeft bezocht en geld over de balk zou hebben gesmeten in een exclusieve stripclub tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.

Donderdag hield Carl Gustaf toevallig ook zijn traditionele persconferentie na de koninklijke elandenjacht in de bossen bij Trolhätten. Normaal gesproken trekt dit een handjevol journalisten. Traditiegetrouw vertelt de koning dan hoe de elandenjacht is verlopen (meestal ’fijn’) en hoeveel dieren er zijn geschoten.

Maar eergisteren stonden er bijna zestig journalisten uit heel Scandinavië te wachten. Zij wilden maar één ding horen. Wat is er waar van de intieme onthullingen? Klopt het dat de koning een langdurige verhouding heeft gehad met de bekende Zweedse zangeres Camilla Henemark van Army of Lovers?

En à propos de naam van deze inmiddels opgeheven popgroep, staat er volgens de auteurs een klein legertje minnaressen klaar om te getuigen, mocht het Zweedse hof een rechtzaak aanspannen; in ieder geval minstens drie.

Toen de koning in zijn jachtkleding verscheen, verwelkomde hij opgewekt de vele journalisten. In scherpe tegenstelling tot zijn dochter, kroonprinses Victoria, kan hij soms wat onhandig en verlegen overkomen. Dat was nu niet het geval. Wel maakte hij een wat nerveuze indruk.

Het boek gelezen had de vorst nog niet. „Maar ik heb erover gepraat met de koningin en mijn kinderen. Dat wat gebeurd is, was lang geleden. Daarom willen de koningin en ik dit hoofdstuk nu afsluiten en vooruit kijken”, aldus de Zweedse koning.

Een groot deel van het boek gaat over wilde feesten en mooie vrouwen. De koning zou zich in een chantabele positie hebben gebracht door het bezoeken van een Stockholmse nachtclub, waarvan de ex-criminele eigenaar nauwe banden heeft met de onderwereld. Deze man verklaarde in een interview met de krant Aftonbladet dat hij verheugd was met deze bezoekjes. Zolang de koning er was, hoefde hij immers geen politie-invallen te vrezen.

In het boek staat beschreven dat de politie een keer teleurgesteld afdroop, toen bij een geplande inval bleek dat Carl Gustafs lijfwachten ter plaatse waren.

Er was in Zweden ook veel kritiek op de auteurs van het boek. „Oprakelen van oude geruchten en aan het woord laten van anonieme bronnen staat niet gelijk met serieus en geloofwaardig onderzoek”, zei de Zweedse ombudsman desgevraagd tegen de pers. Hij onderstreepte dat de koninklijke familie recht heeft op een privéleven. Veel Zweden zijn dat met hem eens, zo blijkt uit de lezersreacties op internet.

Het Zweedse hof maakte gisteren bekend dat ze geen rechtszaak zal aanspannen tegen de uitgeverij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden