Pers krijgt kroongetuige Fred Ros niet meer te zien

Voorzitter gerechtshof verbant journalisten en belangstellenden uit de rechtszaal

Aan de aanhoudend bijzondere ambiance van het liquidatieproces Passage, voegde het gerechtshof in Amsterdam gisteren een nieuw en verstrekkend element toe: de openbaarheid. Na intern beraad van 2,5 uur bepaalde voorzitter Ruud Veldhuisen van het hof dat de zittingszaal alleen nog toegankelijk is voor betrokken procesdeelnemers. Dit geldt in elk geval voor de keren dat kroongetuige Fred Ros zijn opwachting maakt in het justitieel complex Schiphol, in de praktijk veel vaker wel dan niet.

Als Ros in de getuigenloge plaatsneemt, hebben alleen nog de raadsheren van het hof, de griffiers, de advocaten-generaal en de verdachten alsmede hun raadslieden toegang tot de rechtszaal. Journalisten en ondersteunend personeel van hof en advocatenkantoren mogen het proces nog slechts vanaf het publieksbalkon volgen. Vandaar hebben zij alleen zicht op de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. De raadslieden en de verdachten zijn alleen nog aan hun stemmen te herkennen.

De maatregel, waartoe openbaar aanklager Frits Posthumus gisteren het initiatief nam, heeft alles te maken met de 'persoonlijke veiligheid' van kroongetuige en 'moordmakelaar' Ros. Zijn voor Ali A., Dino Soerel en Willem Holleeder belastende verklaringen gaven veel ruis in de Amsterdamse onderwereld. Eerder werd bekend dat Ros en naaste familieleden van hem gevaar lopen.

"De Staat heeft een zorgplicht jegens Ros en de rechter heeft hier ook een taak", zei Posthumus in zijn verzoek aan de voorzitter van het hof om de pers naar het balkon te sturen. De advocaat-generaal erkende overigens dat Ros tijdens de zitting van dinsdag, geschminkt en met ander kapsel, al een volle zittingsdag voor iedereen zichtbaar op een scherm had gefigureerd.

Het OM protesteerde toen al. Voor kwaadwillende journalisten zou het een koud, maar ongewenst kunstje zijn om van het scherm met een mobiele telefoon een foto te nemen van de vermomde en gegrimeerde kroongetuige, aldus de aanklager. Tot enige irritatie van voorzitter Veldhuisen bleek het scherm tijdens de lunchpauze zelfs een slag gedraaid, zodat Ros voor de media onzichtbaar bleef. Deze maatregel moest van de voorzitter worden teruggedraaid, onder meer omdat er geen aanleiding was de pers te wantrouwen.

Posthumus stelde gisteren bij aanvang van de zitting dat het 'in de juridische context niet belangrijk is te weten hoe Ros er uitziet. "Alle journalisten hebben een mobieltje", zei hij. "Twitteren ze, sturen ze e-mails of maken ze foto's van Ros?" Hij refereerde aan de eerdere kroongetuige in het liquidatieproces, Peter la Serpe. Van hem kregen de media nooit een glimp te zien.

Uiteindelijk kreeg het OM zijn zin van de voorzitter. Gebrek aan vertrouwen in de media of beknotting van de openbaarheid speelden volgens hem bij dat besluit geen rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden