Permanent op park mag niet

Rechter: Niet hele jaar door in vakantiehuis

Enkele honderden bewoners die permanent wonen op het recreatiepark Parc Patersven in Wernhout (gemeente Zundert) krijgen zes maanden de tijd om een andere woning te vinden. Doen ze dat niet, dan volgt een dwangsom van 25.000 euro.

Dat is het oordeel van de rechtbank Zeeland-West Brabant in maar liefst 248 zaken die waren aangespannen door een groot aantal bewoners van het park en een omwonende. De laatste verzocht de rechter een einde te maken aan de permanente bewoning omdat die in strijd is met de regels voor het park. De stortvloed aan bewoners maakte de gang naar de rechter omdat zij wensen dat de vijfhonderd woningen permanent bewoond mogen worden. De uitspraak van de rechter ten gunste van de omwonende kan grote gevolgen hebben voor veel vergelijkbare situaties in Nederland waar voor recreatie bestemde woningen ook het hele jaar door worden bewoond.

Parc Patersven kent een lange geschiedenis waarin besluiten van de gemeente Zundert werden gevolgd door rechtszaken. Wat de plannen ook waren, vrijwel nooit werd handhavend opgetreden door de gemeente. Teneinde de bewoners royaal de tijd te geven de permanente bewoning op te geven en een woning elders te zoeken werd daarvoor een termijn van tien jaar gesteld. Die is vorig jaar al door de rechter bekort tot een jaar. En in de uitspraak van gisteren zegt de bestuursrechter dat zes maanden voldoende moeten zijn om een vervangend huis te vinden.

Op het park zijn zeker 200 van de 500 woningen te koop maar die zijn vrijwel onverkoopbaar omdat niet duidelijk is waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Veel woningen zijn niet bij de eigenaren in gebruik maar worden bewoond door arbeidsmigranten die worden geworven door uitzendbureaus.

In de periode 2007 tot 2011 is nog een poging gedaan om samen met een projectontwikkelaar het recreatiepark om te bouwen tot een woonwijk. Het plan voor de oorspronkelijke camping bleek onhaalbaar. Aan die poging van de gemeente mag volgens de rechter niet de consequentie worden verbonden dat op termijn toch legalisering mogelijk is. Een vergelijkbaar verhaal gaat ook op voor een burgerinitiatief van de vereniging van eigenaren van Patersven. De provincie zou positief staan tegenover dat plan, maar er is geen enkel uitzicht op een nieuw ontwerpbestemmingsplan dat uitgaat van legalisering van permanente bewoning, zo vindt de berstuursrechter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden