column

Perfectie is een utopie, de EU kan beter geharnast aanmodderen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Je kunt van de EU zeggen wat je wilt, maar niet dat ze mensen niet weet te verenigen. Politici van radicaal rechts en radicaal links, die elkaar zien als absolute tegenpolen, blijken exact dezelfde handleiding te raadplegen als ze ten strijde trekken tegen Brussel, het hoofdkwartier van het Rijk van het Kwaad.

Dat hoeft geen verbazing te wekken; les extrêmes se touchent, luidt het gezegde. Toch stond ik ervan te kijken dat de SP met een anti-EU-spotje kwam dat net zo goed afkomstig had kunnen zijn van het Forum voor Democratie of de PVV, niet alleen qua strekking, maar ook qua smakeloosheid en spelen op de man. Frans Timmermans in zijn onderbroek, haha. Voorheen had ik mijn aarzelingen als de SP werd omschreven als de linkse variant van het populisme dat op rechts furore maakt, maar als de partij deze weg inslaat om ‘het systeem de middelvinger te geven’ dan bereiken de socialisten binnen de kortste keren het gele hesjes-niveau.

Wat mij eigenlijk nog meer tegenvalt dan de brugklashumor, is de doelbewuste overdrijving, het gebruik van termen als ‘superstaat’, ‘eurofanatici’ en ‘eurobende’, waar het gaat om een samenwerkingsverband van soevereine naties met zeer uiteenlopende politieke voorkeuren. Dezelfde liefde voor de hyperbool vinden we ter rechterzijde, daar heet de EU al snel een nieuwe Sovjet-Unie, zoals bij monde van de Tsjechische oud-president Vaclav Klaus, deze week te gast bij FvD. De dreiging uit het Westen is tegenwoordig groter dan die uit het Oosten, zei Klaus, die en passant de Russische annexatie van de Krim goedpraatte. In Hongarije en Polen zijn soortgelijke geluiden te horen en ik denk dan altijd: ga weg als je je zo onderdrukt voelt in de EU, de enige ‘dictatuur’ waarvan het lidmaatschap vrijwillig is.

Gisteren was het de Dag van Europa, niet vanwege de oprichting van een superstaat, maar vanwege het begin van een unie die de oude vijandschappen in Europa – in de eerste plaats die tussen Duitsland en Frankrijk – voorgoed moest bezweren. De Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman nam daarvoor op 9 mei 1950 het initiatief, hopend op ‘een ruimere en diepere gemeenschap tussen landen die lange tijd door bloedige tegenstellingen waren verdeeld’. Natuurlijk, de club van 27 landen die daaruit is voortgekomen (ervan uitgaande dat het Verenigd Koninkrijk echt vertrekt) is verre van perfect.

Verlammende verdeeldheid

Op sommige gebieden zou de EU daadkrachtiger mogen zijn, op andere terughoudender. De aanpak van de Griekse crisis was harteloos, om maar eens iets SP-achtigs te noemen. Op het punt van migratie heerst verlammende verdeeldheid. Het buitenlands beleid komt nauwelijks van de grond. Maar die tekortkomingen hoeven geen belemmering te zijn om ‘van Europa te houden en een geharnast voorstander te zijn van de EU’, zoals CDA-minister Hoekstra het zei in zijn rede in Berlijn – een verademing.

Wie de perfectie zoekt, zoekt de utopie, en wordt driftig als die uitblijft. Dan gaat er altijd van alles stuk. Geharnast aanmodderen is beter.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt.

Lees ook:

De ene SP’er vindt het Brusselmans-spotje geweldig, de ander juist smerig

Zelden heeft een campagnevideo zulke gemengde reacties opgeleverd als die van de SP over Hans Brusselmans. “Het is fiftyfifty”, zegt voorzitter Pieter Schol van de Rotterdamse SP-afdeling over de reacties die hij binnen krijgt. “De één vindt het geweldig, de ander smerig.”

De harde aanval van de SP op de PvdA bezegelt het einde van de linkse samenwerking

De SP haalt in een campagnefilmpje ongekend hard uit naar Frans Timmermans en de PvdA.‘SP, gooi niet alleen met tomaten en kom met concrete voorstellen’

SP, gooi niet alleen met tomaten en kom met concrete voorstellen

In haar streven weer een ouderwets links-activistisch ‘middelvinger’-geluid te laten horen, moet de Socialistische Partij ook met concrete voorstellen komen over hoe de maatschappij er dan wel uit moet zien. Dat zegt vertrekkend SP-Europarlementariër Dennis de Jong in een afscheidsinterview met deze krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden