Perfecte plek voor uitbuiting

In een flat in Diemen werden maandenlang minderjarige meisjes uitgebuit. Hun pooiers staan nu terecht. Op de Wallen woedt ondertussen een strijd tegen Hongaarse mensenhandelaars.

Prima plek voor een 'plaats delict'. En dan niet vanwege het uitzicht op de binnenstad van Amsterdam, de fraaie blik op het Amsterdam-Rijnkanaal of de nabijheid van een kinderopvang en een klein tennispark. Nee, de grijze flat met appartementen aan de Rode Kruislaan nummers 1300 tot 1400 in Diemen voldoet aan de belangrijkste voorwaarden voor het exploiteren van minderjarige meisjes: een omgeving waar niemand op de buren let. Welkom in de wereld die schuilgaat achter artikel 273f van het wetboek van strafrecht, de wereld van mensenhandel.

In totaal 920 studenten wonen er in de woontorens, die elk een eigen kleur hebben. Die studenten kunnen kiezen tussen een eenkamerappartement voor 400 euro all-in of een woning met twee kamers voor 650 euro. De drie verdachten van mensenhandel - Jorris E. (25), Salvinio S. (24) en Guillano R. (24) - werkten vanuit een tweekamerappartement in de grijze flat. De klanten konden er makkelijk worden ontvangen. Er was genoeg parkeerruimte voor de deur en de massaliteit van de woonomgeving zorgde voor anonimiteit. Het handjevol minderjarige meisjes dat in de flat werd geëxploiteerd, kon zonder op te vallen het pand in en uit lopen.

Probeer maar eens iemand te vinden in de wijk die wist dat in deze flat gedurende een maand of zes minderjarige meisjes hun diensten aanboden onder toezicht van wat het Openbaar Ministerie hun uitbuiters en mensenhandelaren noemt. De bewoners van de studentenflat en ook verhuurder De Key kwamen er pas achter toen ze het zagen op de lokale televisiezender AT5.

Sociale controle

Heel gek is dat niet. De buurt wordt gekenmerkt door een matige sociale controle. Ja, op een enkele etage gaan de studenten met elkaar om, maar op andere verdiepingen heeft niemand een idee wie zijn buurman of -vrouw is. Er komen nogal eens slapers aanwaaien en verhuurder De Key heeft speciale faciliteiten voor wat heet 'short stayers' en wie ingeschreven staat op een roc kan makkelijk aan een kamer komen. De buurt wordt er niet veiliger op. Politieagenten fietsen wat vaker langs de flats, recent is er ook iemand op zijn gezicht geslagen en uit Amsterdam verjaagde hangjongeren hebben de wijk genomen naar de Diemense buurt. Maar mensenhandel? Bij De Key was geen enkele klacht binnengekomen. Dat de sociale controle gering is wordt erkend, vandaar ook dat een proef is gestart met studentbeheerders, meldt een woordvoerster.

Het waren dan ook niet de buren die de politie op het spoor van de uitbuiting brachten. De Diemense flat kwam pas in beeld toen de politie een controle op zogenoemde 'niet-locatiegebonden prostitutie' uitvoerde. Wie zat er achter Angell of Candy die op de sites kinky.nl en sexjobs.nl haar diensten aanbood? Het spoor leidde naar een zolderkamer op de John Franklinstraat in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, waar een minderjarig meisje zat dat volgens het OM uitgebuit werd door Randy van H. (29). Via haar telefoon- en chatgesprekken kwamen vijf andere prostituees in beeld op het Diemense adres, het merendeel minderjarig.

Begin deze maand troffen de vier veronderstelde pooiers elkaar voor de rechter in Amsterdam. Hun verhaal? Vier keer hetzelfde. Nee, ze hadden geen geld aan het werk van de meisjes overgehouden. Natuurlijk hadden de meisjes weleens boodschappen voor hen gedaan, maar de tas van Albert Heijn was nooit meer waard dan een paar tientjes. Dat ze de meisjes weleens naar een klant brachten, was niet meer dan een vriendendienst en het adres lag meestal toch op weg naar het werk. Waarom al die moeite? Simpelweg een vriendendienst aan meisjes die zwierven, geen plek hadden bij hun ouders, van school waren gestuurd of gewoon hun draai in de maatschappij niet konden vinden. Ja, seks met de meiden hadden ze ook, maar dat was omdat er toch iets was dat leek op een relatie, misschien zelfs liefde. Dat ze minderjarig waren, daar kwamen ze pas veel later achter. Hulp, dat was hun drijfveer. Verdachte Guillano R. probeerde de rechters zelfs duidelijk te maken dat hij er financieel bij in was geschoten.

Bij hun ouders

Tegenover het verhaal van de vier verdachten staat dat van officier van justitie Jolanda de Boer. De in mensenhandel gespecialiseerde officier wilde weinig weten van het standaard hulpscenario: "Een minderjarige laat je niet werken in de prostitutie, hoe zeer zij zelf ook zegt dat te willen. Als je minderjarigen wilt helpen, zorg je dat ze aan hun opleiding werken, dat zij waar mogelijk bij hun ouders blijven, dat zij op een normale manier aan geld kunnen komen."

De meisjes wisten dondersgoed wat ze deden, was het verweer van de verdachten. De veronderstelde slachtoffers van mensenhandel meldden zich ook niet met een slachtofferverklaring en een roep om schadevergoeding in de rechtszaal. De Boer: "Hoe streetwise deze meisjes ook lijken te zijn, zij hebben zonder uitzondering een bewogen jeugd gehad. Stabiliteit was in hun leven ver te zoeken. En als zij al ouders hadden, bleken die niet in staat een warm nest te bieden. Op té jonge leeftijd moesten zij het zelf zien te redden, geen van hen is daar goed in geslaagd. Zij hadden soms geen enkele veilige haven waar zij terecht konden, enkelen hadden geen dak boven hun hoofd, geen afgeronde opleiding, nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt en ze bleken niet in staat zichzelf financieel te redden zonder daarbij hun lichaam te verkopen. Daarmee zijn zij het ideale slachtoffer voor mensen die misbruik van hen willen maken."

Op 21 april laat de rechtbank weten of ze meegaat met de eis van de officier. Er werden celstraffen geëist variërend van 24 maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk tot 42 maanden en zes voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden