Perfecte boodschap, maar de boodschapper...

Op de Republikeinse conventie in Tampa werd Mitt Romney dinsdag officieel aangewezen als presidentskandidaat. Maar lang niet alle Republikeinen zijn ervan overtuigd dat de voormalig gouverneur van Massachusetts de man is die hun partij naar de verkiezingswinst zal leiden. Bezoekers van de conventie aan het woord. 'Hij had de Tea Party moeten omarmen.'

TEKST MAARTJE VAN HOEK en FOTO'S RENÉ CLEMENT

Naam: Celeste Gamache (48) Beroep: Advocaat Geloof: Methodistisch christen, bezoekt zelden de kerk Op de conventie: Als gast van een gedelegeerde uit Colorado
"Een beetje negatief ben ik wel. Mitt Romney heeft donkere kanten. Eigenlijk was ik voor Herman Cain, en toen die uit de race stapte voor Rick Santorum. Santorum vond ik een degelijke man, recht door zee. Bij Romney is dat anders. Bij Romney weet je nooit wat zijn standpunt is. Maar dat hoort bij politici. Die wippen nu eenmaal van de ene mening naar de andere. Op 6 november stem ik op Mitt Romney. Onze huidige overheid moet tegengehouden worden in haar uitgaven. Dertig procent belasting betaal ik over mijn inkomen. Meer moet het echt niet worden. Liever minder. Mitt Romney kan dat veranderen. Hij denkt aan de kleine ondernemers in Amerika. Barack Obama geeft helemaal niets om de gemiddelde Amerikaan. Hij gelooft alleen maar in zichzelf. Deze overheid heeft zichzelf opgeblazen; natuurlijk wordt Obama daarom niet herkozen. Als bij de overheid de helft van de mensen werkt, kan het daar ook nog allemaal vlotjes lopen. Ik denkt dat het een krappe overwinning wordt voor Mitt Romney. Maar winnen zal hij."

Naam: Hedwig Lobrow (67) Beroep: Ontwerper van bontjassen Geloof: Katholiek Op de conventie: Als gast van een gedelegeerde uit New Jersey
"Ik heb twee en een half jaar in het ziekenhuis gelegen en was gelukkig goed verzekerd. Alles in mijn lijf moest worden vervangen. Het viel niet mee. Nu dat voorbij is en ik met pensioen ben, worden mijn ziektekosten vergoed via Medicare. Maar eigenlijk wordt niets vergoed. Bijna al mijn medicijnen moet ik zelf betalen. En nog kost Medicare de Amerikaanse overheid zo ontzettend veel geld. Als Obama zo doorgaat, gaat het land failliet. Ik ben een echte Republikein, stem al 34 jaar op de Republikeinen. Ik zou nog eerder communist worden, dan dat ik zou stemmen op een Democraat. Mijn man geeft veel geld aan de partij. De Republikeinen moeten het land er weer bovenop helpen, daar hebben ze geld voor nodig. Daar goed mee omgaan, kan Mitt Romney. Hij let op de centen. Dat heb ik zondag op televisie gezien. Zijn vrouw Ann werd gefilmd terwijl ze naar de Costco (een soort Makro, red.) ging om hemden te kopen voor haar man. De conventie bezoek ik om onderdeel van de geschiedenis van de Verenigde Staten te zijn. Als je hier bent, tel je mee. Zelfs als je net als ik eigenlijk bent geboren in Polen."

Naam: Jim Burden (71) Beroep: Gepensioneerd computerprogrammeur Geloof: Vrij christen Op de conventie: Als gedelegeerde uit de staat Alabama
"De liberale Amerikaanse pers zegt altijd dat het werkloosheidscijfer van de Verenigde Staten zo rond de acht procent ligt. Maar daar klopt helemaal niets van. Vijftien procent is het, minimaal. Als afgevaardigde van een staat als Alabama zoals ik, moet je de echte cijfers weten. Maar in de media zie je die cijfers niet. Hoe ik ze weet: het is een simpel rekensommetje, maar ik ga het je niet uitleggen. De wereld - ook jullie in Nederland - zou beter moeten weten. Obama is een leugenaar en de media liegen lekker met hem mee. Mitt Romney is de man die gaat winnen op 6 november. Ik denk met 53 procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor het land. Hij is een zakenman, precies wat Amerika nodig heeft op dit moment. Ik ben 71, dus mijn gezondheid en Medicare (gezondheidszorg voor 65-plussers red.) zijn ook van belang. Daar moet een boel veranderen, want het sociale ziektekostenstelsel van Obama, brengt het land sneller tot een faillissement dan dat je denkt. Maar de economie is nog belangrijker. De economie is waar het om draait."

Naam: Richard Hilliard (73) (en kleindochter Emma (13)) Beroep: Investeringsmanager Geloof: Baptist Op de conventie: Als gedelegeerde van de staat North Carolina
"Een vrij Amerika is het belangrijkst. We moeten terug naar het oude Amerika, uit mijn jeugd. Een zieke man kan zijn buurman niet helpen. Dat geldt op dit moment ook voor ons. Europa heeft ons nodig, maar wij moeten eerst onszelf helpen. Amerika is ziek. Mitt Romney wordt de volgende president van dit prachtige land. Wat hij doet, dat voel ik heel sterk, is goed. Vroeger kwamen immigranten naar de VS om dit land mooier te maken. En beter. Nu twijfel ik over de intenties van onze nieuwste inwoners. Ze mogen alleen het land in als ze iets willen bijdragen, vind ik. Dat moet het belangrijkste criterium zijn. Mijn kleindochter, met wie ik de conventie bezoek, wil ik leren dat Jezus de enige is die beslist over de toekomst van een land. Alle verkiezingen ten spijt. Jezus is mijn redder. Vrijheid krijgt een land alleen door Jezus te omarmen. Vrijheid door politiek alleen is niet genoeg."

Naam: Luis LaRotta (31) (en vriendin Christina Davis (21)) Beroep: Zakenman Geloof: Baptist Op de conventie: Als gedelegeerde van de staat Texas
"Dit is onze eerste conventie, en we vinden het geweldig. Wat we minder geslaagd vinden is dat Mitt Romney de presidentskandidaat is die het voor de Republikeinen moet gaan doen in november. Mitt Romney is niet uitgesproken genoeg. De Republikeinse partij heeft de juiste boodschap, maar Mitt Romney heeft die boodschap niet begrepen. Ron Paul was een betere kandidaat geweest. Ik ben teleurgesteld in wat de Republikeinse partij met hem heeft afgesproken. Een afspraak waarin staat dat de Fed (het stelsel van centrale banken, red.) beter in de gaten moet worden gehouden, wat betekent dat nou eigenlijk? Niets. De echt belangrijke standpunten van Ron Paul, zoals een kleinere overheid, heeft de partij gewoon genegeerd. De conventie was vroeger een plek voor debat en discussie. Maar nu helaas niet meer. Anders hadden we van ons kunnen laten horen. Mitt Romney gaat niet winnen in november. Ik ben Republikein, dus ik vind dat Mitt Romney moet winnen. Maar hij had ons, de Tea Party-supporters, moeten omarmen. Dat heeft hij niet gedaan. Heeft Barack Obama even geluk.

Naam: Shaye Leper (39) (en haar zoon Blake (19)) Beroep: Huisvrouw Geloof: Christen, gaat zelden naar de kerk Op de conventie: Als genodigde van een gedelegeerde uit Californië
"Mijn zoon van 19 wil later gedelegeerde worden. Hij is de enige van zijn vrienden die Republikeins stemt. We zijn hier vanwege zijn politieke ambities. En ook omdat ik al mijn hele leven Republikein ben. Mitt Romney heeft wel een kans om te winnen in november. Al is de kans dat Obama wint ook nog altijd groot. Mitt Romney zou wat meer ontspannen moeten zijn. Losjes in de schouders, dat zou hem goed doen. Al vind ik dat hij heel goed overkomt, veel Amerikanen zijn kritisch over zijn houding. Volgens mijn zoon ligt het aan de carrière van zijn vader. Die was gouverneur van Michigan en maakte fouten. Mitt Romney is doodsbenauwd dat hem dit ook overkomt. Mijn zoon volgt Mitt Romney al jaren. Sinds hij een jaar of elf was, vindt hij politiek het mooiste dat er is. Wij noemen onszelf gematigde Republikeinen. We komen niet uit Texas, maar uit het westen van de VS. Dat maakt een groot verschil. Al zijn we wel conservatief. Het huwelijk is een overeenkomst tussen een man en een vrouw, bijvoorbeeld. Dat is Mitt Romney met ons eens."

Wie is de Republikeinse kiezer?
De Republikeinse partij - ook wel GOP (Grand Old Party) genoemd in de VS - bestaat sinds 1854 en is een partij die rechts van het politieke midden opereert.

Achttien van de 44 presidenten van de VS waren Republikein: George W. Bush, president van 2001 tot 2009, was de laatste. Ronald Reagan wordt door de aanhangers van de Republikeinse partij gezien als de meest succesvolle president.

De Republikeinse partij is lang een partij geweest waaraan vrouwen minder graag hun stem gaven dan aan de tegenpartij, de Democraten. De Republikeinse partij heeft tijdens de verkiezingen van het Huis van Afgevaardigden in 2010 het hoogste percentage vrouwelijke stemmers ooit achter zich weten te scharen: 49 procent van de vrouwelijke stemmers koos voor de Republikeinen, hetzelfde percentage stemde op de Democraten.

Meer dan de helft van de Republikeinse kiezers is tegenwoordig ondernemer. Amerikanen met de hoogste inkomens stemmen vaak op de Republikeinen: in 2000 kreeg George W. Bush 55 procent van de stemmen van de rijkste 20 procent van de inwoners van Amerika.

Afro-Amerikaanse aanhang heeft de Republikeinse partij weinig. John McCain, presidentskandidaat in 2008, kreeg maar vier procent van de Afro-Amerikaanse stemmen. De partij wordt nog altijd gezien als een partij van mopperende oude witte mannen. De conventie die nu in Tampa plaatsvindt, draait om het afschudden van dat imago. Veel sprekers deze week zijn daarom vrouw.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden