Peres wil referendum over vredesakkoord met Palestijnen

JERUZALEM (DPA, AFP, Reuter) - De Israëlische premier Sjimon Peres wil de uiteindelijke vredesregeling met de Palestijnen, over de toekomst van Jeruzalem en de joodse nederzettingen, in een referendum voorleggen aan de Israëlische kiezers.

Peres deed zijn uitspraken gisteren aan boord van het regeringsvliegtuig dat hem naar Oman bracht voor zijn eerste officiële bezoek aan een Golfstaat. De onderhandelingen over de definitieve status van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem beginnen volgende maand. Daarbij is ook de toekomst van 144 joodse nederzettingen in het Palestijns bestuursgebied in het geding. De zogeheten Oslo-III besprekingen moeten in 1999 zijn afgerond. De premier probeert met zijn idee voor een referendum, twee maanden voor de verkiezingen in Israël, de zwevende kiezers voor zich te winnen, denken commentatoren. De oppositie reageerde onmiddellijk afwijzend. “Ik ben verbaasd over de pogingen van Peres om het werkelijke referendum te omzeilen. Dat zijn de verkiezingen”, aldus Likoed-leider Netanyahu. Likoed beschuldigde de regering er eerder van Jeruzalem te willen delen en het oostelijk deel aan de Palestijnen af te staan.

Het bezoek van Peres aan Oman wordt een stap in de normalisering van de betrekkingen genoemd. Formeel onderhouden de twee landen geen diplomatieke relaties. Hetzelfde geldt voor Israël en Qatar, waaraan Peres en zijn gevolg vandaag een bezoek brengen.

Palestijnen in Caïro maakten bekend een resolutie voor te bereiden voor de VN-Veiligheidsraad waarin Israël wordt opgeroepen de grenzen met de Palestijnse gebieden te heropenen. In een brief aan de Arabische Liga noemde de Palestijnse president Jasser Arafat de Israëlische maatregelen “een oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk”.

De Israëlische regering maakte bekend dat de afsluiting van de Gazastrook iets zal worden versoepeld. De grens gaat vandaag open voor 3000 van de 60 000 Palestijnen die in Israël werken. De afgrendeling volgde op een reeks zelfmoordaanslagen in Israël door leden van de islamitische verzetsbeweging Hamas.

Een groep van 200 Palestijnse kinderen protesteerde bij de grensovergang tussen Israël en de Gazastrook tegen de langdurige afsluiting. De kinderen droegen olijftakken mee en hielden spandoeken op met teksten als “Israëlische kinderen, laat ons vrienden zijn en in vrede opgroeien”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden